Coaliția PSD/PNL umblă la consulatele din străinătate, pentru a bloca votul românilor din Diaspora

Se apropie alegerile electorale și partidele politice din Coaliția de Guvernare se folosesc de toate pârghiile administrației de stat pentru a-și asigura voturi care să le permită permanența la putere, foarte important fiind și votul românilor din Diaspora.

Votul românilor din Diaspora.De dată recentă, un interes deosebit al puterii a picat pe Ministerul Afacerilor Externe. Încă din 2009, s-a dovedit că Diaspora (de la an la an devenită mai numeroasă, chiar dacă la fiecare scrutin electoral au existat promisiuni de readucere a românilor acasă sub auspicii mai bune de trai) reușește să încline balanța în alegeri. Cu toate acestea, la schimb cu voturile oferite generos, banii trimiși în țară și speranțele de revenire la vatra strămoșească, cetățenii români emigrați au primit umilințe, cozi imense în secțiile de votare, servicii diplomatice defectuoase-reclamate de o mulțime de români de-a lungul anilor- și lipsă de respect.

Interesul fiecărui partid politic care visează la câștigarea presedinției țării se îndreaptă către comunitățile din Diaspora, știută fiind sintagma “Diaspora pune presedinții în România”.

Votul românilor din Diaspora. AUR este cotat cu peste 50%

Apariția în forță pe scena politică a AUR a răsturnat toate calculele partidelor consacrate. În sondajele de opinie efectuate în Diaspora, AUR este cotat cu peste 50% intenție de vot, ceea ce înspaimântă și obligă PSD/PNL să ia măsuri urgente de autoprotejare a intereselor proprii.

Pe un fond de frică electorală produsă de creșterea AUR și dat fiind contextul politic al zilei, în care ‘dreapta’ și ‘stânga’ s-au aliat, amestecat și suprapus în interese, a rezultat, în luna martie a acestui an, un concurs pentru ocuparea a peste 45 de poziții diplomatice consulare, inițiat de un ministru MAE/ PNL și (aproape) definitivat de premierul PSD, Marcel Ciolacu, în august.
Fără a intra în detaliile concursului organizat de MAE (https://www.mae.ro/node/61329), după publicarea primelor două seturi de numiri (http://mae.ro/node/62572 și http://mae.ro/node/62536 ), au ieșit în evidență câteva aspecte:

• schimbare de “regim”- au fost rechemați de la posturile diplomatice mai mulți consuli generali, cunoscuți în sistem ca fiind “oamenii lui Iohannis” și au fost înlocuiți preponderent cu apropiați ai actualului premier și ai cercurilor de interese din PSD.

• diplomații care nu au fost rechemați în Centrala MAE au fost mutați prin rocadă, de la un post consular la altul, ei nefiind la primul mandat, printr-o schemă arhitecturală politică benefică PSD (în principal), în perspectiva alegerilor europarlamentare, parlamentare și, mai ales, prezidențiale din 2024.

• Au “pătruns” în corpul consular și foști politicieni. Concursul a fost deschis public, iar anul acesta au putut candida și persoane care îndeplineau condițiile cerute, prin Secretariatul General al Guvernului, dar până în acest moment nicio candidatură spontană, din “popor”, nu a trecut.

Care e rolul consulatelor, de fapt?

Consulatele Generale ale României se ocupă cu eliberarea de documente pentru cetățenii români aflați în străinătate, de regulă cu sprijinul autorităților române competente.

La consulatele românești se eliberează: titluri de călătorie, pașapoarte, cărți de identitate, procuri, traduceri, legalizări, certificate de naștere, căsătorie și deces, cazier judiciar, extrase multilingve după actele de stare civilă, verificarea autenticității permisului de conducere, ș.a.

De asemenea, prin intermediul consulatelor se acordă asistență şi protecție consulară cetățenilor români care sunt în situații dificile: accidente, reținere sau arest, spitalizare etc, în limitele competențelor fixate prin legea română și în conformitate cu normele internaționale în vigoare între România și celelalte state, precum și în conformitate cu legislația locală.

Tot consulatele românești se ocupă și de reprezentarea statului român în buna desfășurare a scrutinelor electorale care se organizează pentru cetățenii români aflați în afara țării.

Cu cât consulul general este mai “prietenos” cu partidul politic care îl numește în functie (prin premier), cu atât are șansa de a participa la mai multe “rocade” de-a lungul carierei sale.

Deși în diplomație contează mult experiența și expertiza profesională, mai ales când vine vorba despre grija și respectul care se cuvin de drept celui mai mare “investitor” în România, contributor important la PIB- Diaspora-, relațiile de cumetrie și interes politic prevalează în multe dintre numirile de anul acesta ale consulilor generali!

Distribuie articolul pe Social Media
Abonare
Anunță-mă despre
guest
1 Comment
Cele mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments
Venușa Tănase
Venușa Tănase
1 year ago

Felicitări

Type at least 1 character to search
1
0
M-ar interesa părerea ta, te rog să comentezi.x
()
x