Hellvig Președinte? La revedere, democrație!

Având în vedere atacurile furibunde din presă la care sunt supus aproape zilnic, mulți ar crede că nu aș mai putea fi surprins de nimic. Până la urmă, am fost făcut în toate felurile de către goarnele sistemului în acești ultimi 3 ani. Dar, în mod surprinzător, încă urmăresc cu drag anumiți jurnaliști din Romania, chit că o parte dintre aceștia nu îmi împărtășesc valorile politice.

Am fost surprins, așadar, să citesc astăzi dimineața o scurta analiză a lui Bogdan Stoica, în care dânsul a remarcat cât de „super” i se pare pentru că Hellvig vrea „să-mi fure șunca din fasole”. Dacă domnul Stoica crede intradevar că Hellvig e o opțiune buna la Prezidențiale, înseamnă că a uitat complet cine este Hellvig. Sau poate exista o altă explicație la mijloc.

Sub Eduard Hellvig, SRI a fost zguduit de cele mai mari scandaluri de corupție cu care s-a confruntat instituția de la înființarea sa în 1990. Chiar trebuie să reamintesc de cei zeci de politicieni care au obținut doctorate și alte diplome în domeniile „securitate națională” sau „managementul resurselor”? Asta e oare stofă de candidat prezidențial?

Sub Eduard Hellvig, SRI a girat o lege propusă de fostul său partid, PNL, și susținută de coaliția de guvernare, care avea ca scop permiterea interceptării conversațiilor private a românilor, fără mandat, în numele securității naționale. Mai mult decât atât, legea respectivă ar fi obligat și companiile private să furnizeze informații confidențiale autorităților și ar fi permis SRI să racoleze cu forța informatori din rândul civililor. Așa arată un profil de Președinte într-o țară democratică, membră UE și NATO?

Chiar sunt curios ce îl califică, conform domnului Stoica, pe Hellvig pentru această poziție. Să fie oare un simplu discurs semi-naționalist recitat de fostul Director al SRI anul trecut, la Universitatea Babeș Bolyai?  Sau vorbim, fară să îmi doresc acest lucru, de un articol comandat și plătit, așa cum se cuvine, din banii de subvenție publică a unui oarecare partid?

În cazul în care prima variantă este corectă, atunci sunt nerăbdător să aud continuarea analizei domnului Stoica. Până la urma, și noi vorbim despre identitatea românească, și noi cultivăm mândria națională printr-un naționalism moderat și echilibrat. Că ne fac alții „extremiști”, în timp ce încearcă la rândul lor să îngroape democrația din Romania, asta este altă conversație. Noi măcar nu încercăm să ne militarizam complet partidul.

În cazul în care a doua variantă este corectă, măcar putem să râdem copios de PNL. Împreună! Pentru că asta ar confirma degringolada în care se afla acest partid care și-a executat politic ultimii doi Președinți, doar că să îi înlocuiască, la scurt timp, cu un militar de carieră ce va urma și el, la rândul său, să fie schimbat pentru un … Securist.

Doar mie mi se pare ciudat cum cele mai „bune variante” pentru anul viitor sunt oameni care au avut, într-un fel sau altul, contact cu Serviciile?

Distribuie articolul pe Social Media
Abonare
Anunță-mă despre
guest
0 Comments
Cele mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments
Type at least 1 character to search
0
M-ar interesa părerea ta, te rog să comentezi.x
()
x