Ligia Deca indecisă în privința Legilor Educației

Doamna Deca jonglează cu Legile Educației, dar nu postează nicio variantă asumată. Incertitudinea prezentată induce în eroare elevii și părinții.

Pe 21 noiembrie, ministrul Educației, Ligia Deca, anunța pe Facebook că s-a întâlnit cu cinci senatori de la PSD, PNL și AUR, dintre care 4 din Comisia de Învățământ, „în contextul finalizării proiectelor de legi ale educației”.

În luna decembrie a afirmat că la începutul anului 2023 va prezenta în Guvern noile Legi ale Educației, dar între timp Ligia Deca s-a răzgândit și va face publice legile Educației când vor intra în proces de avizare interministerială, pentru a fi aprobate de către Guvern. Inițial anunțase că legile vor fi “repuse în transparență după dezbaterea publică”. Nu a anunțat încă un termen de prezentare al legilor.

Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) a depus un proiect de lege pentru modificarea și completarea Legii educației naționale nr. 1/2011. Inițiativa urmărește să operaționalizeze școlile profesionale și să încurajeze tinerii să se înscrie în aceste unități în care au posibilitatea să învețe o meserie.

De asemenea, în vederea încurajării continuării/finalizării studiilor de către elevii care frecventează această formă de învățământ, se impune acordarea unui sprijin financiar lunar, în cuantum de 250 lei, necesar continuării/finalizării studiilor, sprijin asigurat de către Ministerul Educației din fonduri alocate de la bugetul de stat.

Inițiativa AUR prevede că învăţământul profesional se va organiza în școli profesionale pentru calificări profesionale înscrise în Registrul național al calificărilor, stabilite de Ministerul Educației și aprobate prin hotărâre a Guvernului, iar cifra de școlarizare pentru învăţământul profesional de stat se va stabili în funcție de nevoile pieței muncii, identificate prin documente strategice de planificare a ofertei de formare regionale, județene și locale.
AUR a cerut printr-un proiect de lege, introducerea în programa școlară a disciplinei obligatorii „Cultură și tradiții românești”.

Observând că anumite direcții trasate de către Uniunea Europeană au ca efect suprimarea și pierderea identității fiecărui stat, este necesar ca autoritățile competente să ia toate măsurile care se impun, în așa fel încât tradiția și cultura să dăinuie indiferent de schimbările cu care poporul român se confruntă.

Toate propunerile Ligiei Deca de până acum sunt neintangibile. Ministerul Educației trebuie să ia decizii corecte în privința generațiilor actuale!

Abonare
Anunță-mă despre
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Type at least 1 character to search
0
M-ar interesa părerea ta, te rog să comentezi.x
()
x