George Simion anunţă iniţierea procedurilor de suspendare a preşedintelui Iohannis

Copreşedintele AUR George Simion a anunţat, luni, iniţierea procedurilor de suspendare a preşedintelui Klaus Iohannis.

“Am început colectarea de semnături în rândul parlamentarilor, ne-au promis mai mulţi parlamentari de la mai multe partide că vor semna această procedură de suspendare”, a declarat Simion, la Palatul Parlamentului.

El a adăugat că marţi, la audierile miniştrilor propuşi în Guvernul condus de Nicolae Ciucă, AUR va începe să strângă semnături de la parlamentari.

“Mâine, la audierile miniştrilor, care oricum sunt degeaba şi sunt un simulacru, ca toate aceste consultări, noi o să începem să luăm semnătură cu semnătură de la parlamentari. Avem nevoie de 156 de parlamentari să semneze aceste tabele de demitere din funcţie a preşedintelui – o treime din Parlament şi 234 de parlamentari care să voteze”, a afirmat Simion.

 

Potrivit acestuia, AUR va strânge semnături în fiecare localitate din ţară şi în diaspora.

“În ciuda faptului că preşedintele, din păcate, controlează o parte a sistemului, vom merge până la capăt şi sperăm că celelalte partide parlamentare nu se vor lăsa intimidate şi vor achiesa la acest demers, pentru ca postul de la Palatul Cotroceni să devină cât mai repede vacant. Invităm toate formaţiunile atât politice, cât şi civice, să ni se alăture acestui demers”, a arătat liderul AUR.

 

În opinia lui, alegerile anticipate şi demiterea preşedintelui se impun, în contextul în care au existat două nominalizări pentru funcţia de prim-ministru care “nu au mulţumit o majoritate parlamentară”.

“Este momentul, au existat două nominalizări pentru funcţia de prim-ministru care nu au mulţumit o majoritate parlamentară. Conform Constituţiei pe care Klaus Iohannis, pe toată durata mandatului, a călcat-o în picioare, trebuie să ajungem la alegeri anticipate. Şi pentru a economisi banii şi nervii românilor, odată cu alegerile anticipate trebuie să mergem şi la referendum pentru demiterea preşedintelui”, a mai precizat Simion.

În context, el a spus că a discutat “prin mesaje” pe această temă şi cu Ludovic Orban, fost preşedinte al PNL.

“Avem discuţii purtate cu lideri politici şi cu parlamentari individuali. Am vorbit prin mesaje, o să avem şi o întâlnire cu domnul Ludovic Orban, sunt şi parlamentari PNL, nu din tabăra domnului Ludovic Orban, care achiesează la această idee (…). Sunt şi parlamentari USR care ar semna suspendarea lui Klaus Iohannis (…). Noi îl vom demite pe Klaus Iohannis pas cu pas, prima dată strângem semnăturile, iniţiem procedura de demitere, votăm în plen, mergem la referendum şi votăm şi apoi vom organiza alegeri de preşedinte”, a conchis Simion.

 

La rândul său, senatorul Claudiu Târziu, copreşedinte AUR, a menţionat că iniţierea acestui demers este un gest de “mare responsabilitate”, pe care “alţii nu au fost capabili” să şi-l asume.

“Domnul preşedinte Klaus Iohannis a încălcat de foarte multe ori Constituţia, a făcut partizanat politic. A încercat să guverneze direct sau prin interpuşi România, după propria domniei sale viziune, în rarele ocazii în care a fost prezent în ţară şi prezent în viaţa societăţii româneşti. Pentru că domnia sa, în cei şapte ani de preşedinţie, mai mult a fost plecat, mai mult a fost absent de la marile dezbateri, de la marile decizii şi de la rolul esenţial pe care îl are un preşedinte, acela de mediator, de arbitru al vieţii politice (…)”, a susţinut, printre altele, Târziu.

Sursa: Agerpres


Leave a Reply

Your email address will not be published.Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.