George Simion: “O parte din români sunt pentru Roexit. N-au voie să aibă opinii?” Cine vrea să scoată România din UE și de ce

Acestea sunt doar câteva dintre argumentele și nemulțumirile acelor români care de doi ani încoace cer ieșirea României din Uniunea Europeană. Euroscepticismul nu este nicidecum un fenomen nou: de la aderare și până acum, spațiul public românesc n-a dus lipsă de voci care să semene neîncredere în proiectul european. Doar că de doi ani încoace toate datele arată că un nou slogan a început să prindă aripi: Roexit. Ieșirea totală a României din Uniune. Un Brexit cu specific românesc.

Poate fi la fel de bine o fază trecătoare, ca atâtea alte trenduri politice de care nu-și mai aduce nimeni aminte. În plus, cel puțin momentan, doar un segment nișat din populație pare cu adevărat decis să meargă până la capăt cu ieșirea României din UE.

Dar, spre deosebire de alte vremuri, contextul tensionat în care ne aflăm riscă să transforme ideea de Roexit într-o lozincă mai atrăgătoare decât ar fi fost acum doi, trei sau patru ani, poate chiar într-o adevărată mișcare politică. Iar cei dispuși să profite electoral sau în alte moduri de pe urma acestor tensiuni par mai numeroși ca oricând.

Elefantul din cameră: vrea AUR să ne scoată din UE?

Când vine vorba de euroscepticism și Roexit, suspectul de serviciu al anilor 2020, 2021 și 2022 este partidul Alianța pentru Unirea Românilor, AUR. Însă, spre surprinderea multora, răspunsul oficial la întrebarea din subtitlu este „nu, nu vrea”.

O spune programul partidului, o spun liderii, reiese și din afilierea europeană a formațiunii – AUR este parte din Grupul Conservatorilor și Reformiștilor Europeni, un partid european eurosceptic care urmărește „reformarea” Uniunii din interior, de obicei pe linii suveraniste și anti-imigraționiste.

Pe de altă parte, e aproape imposibil să nu asociezi AUR cu euroscepticismul dur care începe să prindă cheag în societate. Potrivit unui raport de monitorizare a atitudinilor național-populiste din online-ul românesc realizat de Centrul pentru Promovarea Participării și Democrației din cadrul SNSPA (CPD), în topul paginilor de Facebook pe care apare sintagma Roexit se regăsesc atât pagina oficială a lui George Simion, cât și pagina oficială a partidului. Momentan, doar în comentarii.

În același top se regăsesc paginile lui Mihai Lasca și Diana Șoșoacă – ambii foști membri AUR și intrați în Parlament pe listele partidului.

George Simion, co-președintele AUR, în fața simpatizanților săi din Oradea, în Piața Unirii, marți, 15 decembrie 2020. Inquam Photos / Silviu Filip

Totodată, liderul partidului nu ezită să se afișeze alături de multe personalități pro-Roexit, să organizeze manifestații anti-restricții împreună cu ele, să aibă un discurs similar cu al lor.

Chiar săptămâna trecută, într-un live postat pe Facebook, George Simion se afișa alături de naistul Nicolae Voiculeț, un promotor al Roexit și susținător al partidului nou-înființat de Codrin Ștefănescu și Liviu Dragnea.

Contactat telefonic, George Simion nu neagă că există persoane apropiate de el care cer Roexitul.

„Sunt, dom’le, da. N-au voie să aibă opinii? În caz că nu știți, e o temă cu care românii sunt de acord sau sunt împotrivă. Și o parte din români sunt pentru această temă, pentru Roexit. O parte sunt simpatizanți AUR, o parte sunt simpatizanți PSD. O parte, dar nu se declară, sunt simpatizanți USR. Ei n-au ieșit încă din șifonier. Toți sunt dezamăgiți de anumite atitudini ale birocrației de la Bruxelles”, susține liderul AUR într-o declarație acordată PressOne.

Simion spune totodată că el încearcă să le explice oamenilor că birocrația „anti-creștină și anti-națională” de la Bruxelles nu este reprezentativă pentru constructul european care ar trebui să fie Uniunea Europeană. El, personal, nu e de acord cu ieșirea noastră din UE și insistă să fie citat exact în privința aceasta.

„Eu cred că România trebuie să fie ultimul stat care iese din Uniunea Europeană. Însă, de asemenea, cred că politica externă a României trebuie să semene cu politica externă a Poloniei, adică trebuie să fim respectați și să fim aliați, nu subordonați. Acum consider că există o relație de subordonare, din vina conducătorilor slugarnici pe care îi avem. Începând cu președintele statului, Klaus Iohannis. Se poate negocia, dacă ai conducători de stat, nu slugi. Dacă am fi la putere, noi am negocia. Nu că mai dur. Am negocia”, explică liderul partidului.

Totuși, când spui că România trebuie să fie ultimul stat care părăsește Uniunea Europeană, oare pleci de la premisa că aceasta nu va avea o viață prea lungă oricum și prăbușirea ei este inevitabilă? George Simion nu neagă acest lucru.

„Păi, da, doar nu sunt idiot să nu înțeleg cum merge lumea și cum merg diferite alianțe. Nimic nu este veșnic în lumea asta. Dar vă rog să mă citați concret, să nu trunchiați”, încheie George Simion.

Sursa: pressone.ro


Leave a Reply

Your email address will not be published.Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.