George Simion: Nu înţelegem graba cu care Legea Offshore este dezbătută în Parlament

Liderul deputaţilor AUR, George Simion, a declarat, marţi, că legea offshore este foarte importantă şi nu înţelege graba cu care actul normativ este trecut prin Parlament, beneficiarul gazelor din Marea Neagră fiind o companie de stat, dar nu a statului român, ci a celui austriac.

“Este o lege foarte importantă care intră în circuitul Camerei Deputaţilor şi în câteva zile este votată şi nu înţelegem motivul acestei grabe. Cam în aceeaşi componentă am fost şi am votat – a trecut prin comisiile noastre – legea compensării la energie electrică şi la gaze şi acum hotărâm sau o să hotărască majoritatea din acest Parlament că principalii beneficiari şi decidenţi asupra gazelor din Marea Neagră să fie alţii – o companie de stat, dar nu a statului român, ci a statului austriac. Nu înţelegem graba şi sperăm să discutăm punct cu punct, amendament cu amendament această lege, nu cum s-a făcut cu legea compensării. Atunci a ieşit ceva scris pe genunchi”, a afirmat Simion, în deschiderea dezbaterilor de marţi din comisiile parlamentare de specialitate.

Înainte de începerea şedinţei, deputatul AUR a protestat faţă de faptul că ministrul Energiei, Virgil Popescu, s-a aşezat în sala de dezbateri între reprezentanţii mai multor firme, între care OMV Petrom.

“Domnul e reprezentant al OMV Petrom, acesta e ministrul Energiei. (…) Nevastă-sa are o benzinărie la OMV Petrom şi vine astăzi în faţa noastră. E un hoţ (ministrul Energiei – n.r.)! Hoţul – OMV! Bravo!”, a susţinut George Simion.

Ulterior, ministrul Energiei şi-a schimbat locul în sala de şedinţe.

În timpul dezbaterilor, deputatul AUR Dan Tanasă a avut un schimb de replici cu Cătălin Niţă, director executiv al Federaţiei Patronale Petrol şi Gaze. După ce discuţiile au devenit aprinse, Tănasă i-a strigat lui Niţă să părăsească sala de şedinţe.

“Cine administrează zăcămintele? Statul român?”, a întrebat Tanasă.

“Statul român”, a răspuns Niţă.

“Vrei să spui că au plecat americanii de acolo şi o să exploatăm noi? A verificat statul român câţi bani a băgat Exxon acolo?”, a adăugat deputatul AUR.

Cătălin Niţă i-a răspuns că evaluarea a fost făcută de Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale. “Învăţaţi-vă autorităţile când intraţi în deputăţie. V-au votat nişte oameni, domnule deputat. Domnule Andronache, un chestor, o pază nu aveţi? Poate oricine să facă orice în Parlamentul ăsta?”, a adăugat Niţă.

“Eu nu sunt oricine, măi papagalule, sunt deputat, sunt ales de poporul român. Pe tine cine te-a ales? Are statul român tehnologie să exploateze gazele astea? (…) Dacă are tehnologie, de ce am dat licenţă la Exxon şi acum o răscumpărăm de la Exxon cu un miliard?”, a replicat Tanasă.

Întrebat de jurnaliştii prezenţi dacă nu încalcă noile prevederile ale Regulamentului Camerei Deputaţilor, adoptate recent, riscând astfel o sancţiune, Tanasă a negat. “Nu înţeleg la ce vă referiţi. Cum am vorbit? Cu ce am jignit? Este o jignire (papagalule – n.r.)? Nu, este o caracterizare. Slugă – este o caracterizare. Nu vă interesează ce se discută aici? Nu vă deranjează? Vă convine că România este o slugă, nu?”, a susţinut el.

Proiectul legii offshore a intrat marţi în dezbaterea comisiilor reunite de buget, finanţe şi pentru industrii ale Camerei Deputaţilor.

Agerpres.ro


Leave a Reply

Your email address will not be published.Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.