George Simion (AUR) nu a fost lăsat să intre în Republica Moldova

Președintele AUR, George Simion, a încercat să forțeze intrarea în Republica Moldova, țară în care are interdicție de intrare până în 2023, însă a fost întors la controlul de frontieră.

Vineri seara, George Simion a urcat în avionul care ducea parlamentarii români la ședința comună care va avea loc sâmbătă între Parlamentul Republicii Moldova și Parlamentul României.

„S-au rezolvat acele interdicții. Singura mea crimă, singurul lucru pe care l-am făcut a fost să vorbesc public despre unire. Nu am încălcat nicio lege. (…) Din 2018 până când am făcut un marș pe jos de la Alba Iulia la Chișinău în Anul Centenarului eu nu am mai putut intra în al doilea stat românesc, nu am mai putut merge la Chișinău, care e al doilea oraș ca mărime, ca vorbitori de limbă română și mă duc acum într-o delegație oficială a statului român și este posibil să pot să trec granița”, a spus George Simion înainte de decolare.

El a mai spus că vrea să vadă care este poziția Maiei Sandu, președintele Republicii Moldova.

„Am înțeles că e un regim pro-european, vor alături de celelalte state ale UE, dar principalul motiv pentru care România ajută Republica Moldova și principalul motiv pentru care statele UE ajută Republica Moldova este identitatea europeană, adică românească, a Republicii Moldova”, a mai spus Simion.

Avionul care a adus parlamentarii români la Chișinău a aterizat în jurul orei 23.00, iar George Simion nu a fost lăsat să intre în țară.

La controlul de frontieră, Simion a fost avertizat că nu are voie să filmeze în interiorul punctului de frontieră și s-a supus solicitării ofițerului moldovean, astfel că a închis filmarea.

Într-un mesaj pe Facebook, el spune că nu a fost lăsat să intre în Republica Moldova, deși toți ceilalți parlamentari români au putut face acest lucru.

După care a anunțat că se întoarce la București cu primul avion, sâmbătă dimineața și până atunci așteaptă într-o sală a aeroportului din Chișinău.

„La ora 5 și ceva mă urc în primul avion spre București. Trebuie să stau în această sală de așteptare. Nu am voie să intru în Republica Moldova, deși, am venit aici (…) că mâine e o șdință comună a parlamentelor din România și Republica Moldova și am fost invitați de către Parlamentul Republicii Moldova”, a spus George Simion.

În context, președintele AUR a acuzat conducerea Republicii Moldova de dublu limbaj.

„Maia Sandu o să defileze cu europenismul ei, dar pe mine m-a arestat Vladimir Voronin. Pe mine m-a interzis Igor Dodon, cei mai anti-europeni și chipurile cei mai anti-români. Dar în momentul în care te invită Parlamentul Republicii Moldova și toți parlamentarii sunt lăsați să treacă și tu, nu, pe o interdicție dată în Anul Centenarului, la 100 de ani de la Marea Unire, când am făcut marș pe jos de la Alba Iulia la Chișinău, interdicție dată de Igor Dodon, în plin regim Plahotniuc.

Și acum, până la 5 și ceva o să stau aici în aeroport să mă uit cum zboară avioane. Nu e nicio problemă. Nu renunțăm la lupta noastră pentru unire, dar invitația asta și prefăcătoria clasei politice din Republica Moldova care se teme de unire ca dracul de tămâie cred că trebuie sancționată. Este cât se poate de clar dublul limbaj pe care îl folosește Chișinăul în momentul acesta”, acuză Simion.

Simion are interdicție să intre în țara vecină până în 2023.

Interdicția este în vigoare din 2018, când Simion a organizat un marș pe jos de la Alba Iulia la Chișinău.

În 2021, Simion a mai încercat să intre în Republica Moldova, folosindu-se de pașaportul diplomatic de parlamentar, însă fără succes.

Sursa: spotmedia.ro


Leave a Reply

Your email address will not be published.Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.