SIMION A DESCINS LA PREDOIU – Liderul AUR George Simion si europarlamentarul PNTCD Cristian Terhes au mers la Ministerul Justitiei sa-i ceara lui Catalin Predoiu sa renunte la dispozitiile care dau liber la nerespectarea deciziilor CCR: “Felul in care au fost ciuntite si golite de sens CCR si Constitutia Romaniei in statul suveran din care ar trebui sa facem parte este fara precedent… Este un atac la statul de drept, este un atac la Constitutia Romaniei”

Presedintele Aliantei pentru Unirea Romanilor (AUR), deputatul George Simion (foto stanga), si europarlamentarul PNTCD Cristian Terhes (foto dreapta) au descins vineri, 14 octombrie 2022, la Ministerul Justitiei, la doar o zi dupa ce comisia parlamentara care dezbate noile Legi ale Justitiei a eliminat sanctiunea pentru magistratii care nu respecta deciziile CCR, fix asa cum isi dorea ministrul Justitiei Catalin Predoiu (click aici pentru a citi). De altfel, acesta este motivul vizitei pe care au facut-o la MJ Simion si Terhes (a carui pozitie pe aceasta problema poate fi citita aici).

Intr-o conferinta de presa desfasurata chiar in fata Ministerului Justitiei, liderul AUR George Simion a explicat, in mod corect credem noi, ca abrogarea abaterii disciplinare privind nerespectarea deciziilor CCR, prin care se da practic liber la nesocotirea deciziilor CCR, reprezinta un atac fara precedent la adresa Curtii Constitutionale si la adresa Constitutiei Romaniei, care au fost golite de sens. Simion a precizat ca ii va lasa un memoriu ministrului Justitiei Catalin Predoiu, cerandu-i sa renunte la eliminarea sanctiunii pentru magistratii care nu respecta deciziile CCR. De asemenea, presedintele AUR le-a solicitat parlamentarilor PSD sa voteze in Plenul Senatului pentru mentinerea in noua Lege privind statutul judecatorilor si procurorilor a abaterii disciplinare constand in nerespectarea deciziilor CCR si a deciziilor ICCJ pronuntate in solutionarea recursurilor in interesul legii.

Iata cateva dintre declaratiile liderului AUR George Simion, intreaga conferinta si pozitia europarlamentarului Cristian Terhes putand fi vazute la finalul articolului:

Ce s-a intamplat ieri in comisia speciala pentru Legile Justitiei e de o gravitate fara precedent. De multe ori in ultimii 20 de ani s-a incercat sa se loveasca in Constitutie, dar felul in care a fost ciuntita si golita de sens Curtea Constitutionala, ieri, si Constitutia Romaniei in statul suveran din care ar trebui sa facem parte este fara precedentS-a eliminat orice pedeapsa pentru magistratii care neglijeaza hotararile CCR. Si aici sunt doua chestiuni: o data, forma prin care legile au iesit de la Camera Deputatilor, o forma care a fost mutilata prin amendamentul PNL si USR, si a doua chestiune, de preocupare europeana care de mult timp suscita interesul tuturor guvernelor UE si inclusiv al nostru, prevalenta Constitutiilor nationale asupra CJUE. Am o ultima speranta ca domnul Predoiu se va razgandi.

Vreau sa le readuc aminte parlamentarilor PSD ca au promis propriilor votanti ca vor sustine suprematia Constitutia Romaniei fata de dreptul european. Vreau sa ii amintesc ministrului Predoiu ca orice tratat la care Romania este parte, inclusiv tratatele constitutive ale UE nu au o putere mai mare in raport cu Constitutia Romaniei. Sper ca USR se trezeste in ultimul moment si devine loial fata de acest popor, si intelege ca avem o Constitutie care trebuie respectata si care nu este mai prejos de tratatele europene. Tocmai de aceea, noi (n.r. – AUR) avand numai doi membri in comisia speciala pentru Legile Justitiei si 12 voturi la votul final din Senat, fac un apel la intreaga societate, fac un apel inclusiv la presa sa se mobilizeze si sa apere Constitutia Romaniei. PSD ne-a spus ca este un partid suveranist. Nu este nimic suveranist in eliminarea amendamentului si votarea contra la amendamentul nostru care prevedea faptul ca a noastra Constitutie este mai presus decat orice decizie a CJUE sau a oricarei institutii.

Este un atac la statul de drept, este un atac la Constitutia Romaniei. Opinia pe care o avem noi este impartasita de asociatiile profesionale prezente la lucrarile comisiei si de presedinta ICCJ.

O sa depunem un memoriu la Ministerul Justitiei, dar asteptam ca domnul Predoiu sa faca ce trebuie si sa revina la a coferi puteri reale Curtii Constitutionale”.

Sursa: luju.ro

Post a comment:

Comment

Type at least 1 character to search