Adevărul despre amânarea plății ratelor pe timp de criză în România. Ce nu ne spun autoritățile

Adevărul despre amânarea plății ratelor la bănci, în contextul actual, a fost dezvăluit de către avocatul Gheorghe Piperea, în cadrul live-ului desfășurat aseară. În timp presa nu divulgă informațiile relevante pentru cetățeni cu privire la acest aspect deosebit de important pentru economia românească, am hotărât să punem pe masă, alături de Gheorghe Piperea aceste adevăruri.

,,Amânarea plății ratelor nu este automată, ea este acordată ca o favoare din partea băncilor. Asta însemnă că depinzi de bancă dacă ți se acordă sau nu această facilitate și de fiecare dată se va semna un act adițional, cimentându-se, astfel, toate abuzurile din lume. De ce ? Pentru că i se pune în față un act adițional în care se introduc tot felul de clauze abuzive care vor fi acceptate pentru că nu are de ales. În cazul creditelor de nevoi personale nu s-a eliminat posibilitatea adăugării de dobânzi la dobânzi, ceea ce înseamnă că se majorează și mai mult datoria pe care trebuie să o achiți la finalul acestei perioade de amânări. O persoană va trebui, nu numai să-și asigure mijloacele de subzistență după această perioadă, dar va trebui să plătească și rata curentă și rata cumulată în aceste luni și dobânda la dobândă”, a explicat Piperea.

Avocatul Gheorghe Piperea a explicat diferența majoră între amânarea plății ratelor și suspendarea efectelor contractului în perioada crizei generată de noul coronavirus.

,,E o diferență fundamentală între amânarea plății ratelor și suspendarea contractului sau înghețarea efectelor contractului. Suspendarea efectelor contractului înseamnă că acest contract, pe perioada dificultăților provocate de pandemie și după aceea și mai grav de dificultățile provocate de sărăcia și foametea care o să se instaleze, acel contract nu există practic. Este înghețat! Ceea ce înseamnă că nu curg nici rate, nu curg nici dobânzi și alte costuri. În timp ce amânarea plăților nu înseamnă suspendarea, nu înseamnă înghețarea, ci înseamnă că la momentul în care se va încheia această perioadă dificilă, ratele respective vor trebui să fie plătite cumulat și la aceste rate urmează să se aplice, inclusiv, dobânzi. Cu privire la dobânzi – nu se aplică dobândă la dobândă în cazul creditelor ipotecare, adică cele care sunt făcute pentru construcția sau cumpărarea de imobile, în schimb se aplică la celelalte credite, iar acest lucrur este și mai grav pentru că celelalte credite sunt pe termene scurte și sunt și mai costisitoare”, a spus avocatul Gheorghe Piperea.

 


Leave a Reply

Your email address will not be published.Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.