Mii de IMM-uri, închise în perioada pandemiei. Care va fi soarta întreprinderilor mici și mijlocii

Aproximativ 2000 de IMM-uri pe zi, începând de săptămâna trecută, au intrat în faliment sau și-au închis activitatea. Este tabloul sumbru prezentat de către profesorul de drept comercial la Universitatea București, Gheorghe Piperea. Alături de avocat am adus în discuție, într-o intervenție live de aseară, 13 aprilie, situația întreprinderilor mici și mijlocii și problemele cu care acestea se confruntă pe timp de criză.

,,Estimările auditorilor și a consultanșilor fiscali arată că mai mult de 150 de mii de IMM-uri, până la sfârșitul anului, vor intra în faliment. Nu restructurare, nu reorganizare, în faliment. Iar faliment înseamnă pierderea totală a locurilor de muncă. Așadar, oamenii care sunt trimiși acum în șomaj tehnic, cu acel 75% din salariul mediu pe economie, care înseamnă aproximativ 2.400 de lei, după ce se vor întoarce la serviciu vor găsi un IMM cu lacătul pus pe ușă. Acest lucra va avea consecințe extrem de grave pentru că dacă nu ai consum nu ai producție, ai consum mai mic ai producție mai mică și intrăm într-un cerc vicios la sfârșitul căreia nu există decât recesiune”, a spus Gheorghe Piperea.

Scenariul se va repeta, potrivit avocatului Piperea. Vom asista la un tablou similar cu cel din ’29-’33.

,,Lumea va arunca pe ogoare laptele pentru că nu-l vor mai putea comercializa. Nu mai există lanțuri medii sau lungi de aprovizionare, nici măcar în supermarketuri, iar legumele, mai ales cele din jurul Bucureștiului, o să se strice pe câmp pentru că nu mai are cine să le preia”, a punctat avocatul Gheorghe Piperea.


Leave a Reply

Your email address will not be published.Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.