Dan Puric: Institutul Cantacuzino – centura de sănătate a poporului român

Institutul Cantacuziono, un brand al României, nu reprezintă o urgență pentru autoritățile statului, deși pandemia de coronavirus ar fi trebuit să reprioritizeze acest obiectiv de interes național. Investițiile în institut și reactivarea acestuia încep abia de anul viitor, timp în care vom sta la mila Uniunii Europene și vom aștepta să aloce banii necesari, iar mai târziu vom privi cum se vor desfășura încă 7 ani lucrările de renovare.

Institutul Cantacuzino –  centura de sănătate a poporului român, așa numește maestrul Dan Puric acest edificiu care, potrivit dânsului, ne-ar fi putut furniza remediu pentru criza epidemiologică în care ne-am pomenit.

,,În România s-a distrus filiația în cercetare! Realizați că suntem în țara în care în 1887, la 10 ani după independență, Victor Babeș făcea primul Institut de Patologie și Bacteorologie. Ca să vedeți ce forțe au fost în România – Victor Babeș n-avea nici 30 de ani când a scris primul tratat de bacteorologie din lume; vă dați seama că suntem în țara în care Ștefan S. Nicolau a făcut prima catedră de inframicrobiologie?! Și asta sub comuniști, în ’47. Vă dați seama ce-au distrus ăștia? Dacă România astîzi, vorbind în registrul epidemiologic, ar fi avut Institutul Cantacuzino, care funcționa cu o forță extraordinară, noi, poate, am fi scos remediu pentru așa ceva. Gândiți-vă că au fost minți românești în medicină care au punctat la nivel de universalitate fantastic. Și ce te faci cu acest spațiu politic, care timp de 30 de ani au distrus acest Institut care era barieră de sănătate a poporului român. Care sunt consecințele, domnilor miniștri, care în ani de zile ați distrus Institutul Cantacuzino când acolo sunt oameni excepționali. Știți că, noi, în perioada gripei aviare am făcut vaccinul și s-a refuzat și l-au luat din străinătate pentru că fac afaceri?”, a declarat maestrul Dan Puric.

Construirea acestei infrastructuri va avea drept scop producția de vaccinuri necesară la nivel național și internațional având în vedere posibilitatea apariției în orice moment a unei pandemii cu virus gripal. Institutul Cantacuzino este o instituție de elită de nivel strategic în ceea ce privește cercetarea-dezvoltarea în domeniul microbiologiei și poate deveni un pol de excelență științifică prin susținerea unor activități structurate pentru dezvoltarea de vaccinuri la standarde ridicate de tehnologizare, asigurată prin cercetarea-dezvoltarea aprofundată în domeniul microbiologic.


Leave a Reply

Your email address will not be published.Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.