VIDEO // Vrem mere românești în școli. Mărul polonez și lecția de patriotism

Elevii din România primesc mere din… Polonia. Unde este grija față de producătorii autohtoni și elevi? Am vizitat una dintre miile de școli românești unde se distribuie mere de import. Aici, în Patria Neamului de Voinești copii noștri primesc la școală mere stricate, care nici măcar nu sunt din România, deşi zona este renumită pentru fructele gustoase şi zemoase, devenite un adevărat brand.

Programul „Mărul” înseamnă, în şcolile din România, o afacere de 112 milioane de euro pe an, aceasta fiind suma alocată de Uniunea Europeană şi gestionată de autorităţile române (prin consiliile judeţene, ca parte contractantă cu furnizorii). Evident, afacerea „a făcut cu ochiul” multor firme, iar paradoxul este că, încă de la început, distribuirea a fost acaparată de intermediari. Dacă în primul an merele distribuite în şcoli proveneau în proporţie de 70% de la producătorii români, pentru anul şcolar 2019-2020 lucrurile s-au schimbat radical: 90% din fructe sunt aduse tocmai din Polonia, iar fermierii români au rămas cu doar 10% din livrare.

Ion Oprea, fostul Președinte al Asociației Producătorilor de mere din Voinești ne-a mărturisit cum au ajuns românii să dea copiilor în școli, aici în Patria Mărului, în Dâmbovița, mere din Polonia.

”În anii de preaderare, România nu și-a ajutat producătorii, nici de fructe, dar nici de legume și de alte produse, față de alte țări. La noi s-a distrus patrimoniul pomicul destul de mult! Când a fost acest program ”măr în școli” eram tare încântați că o să dăm mere în școli și o să ajutăm producătorul să-și desfacă marfa, dar din păcate nu a fost așa. Caietele de sarcini au fost făcute pentru persoane cu cifre de afaceri destul de mari. În întreaga Românie nu sunt 10 producători care să intre în acest program”, spune Ion Oprea.

Dincolo de faptul că standardele de calitate a merelor distribuite sunt de multe ori încălcate, cel mai important lucru este că producătorii români au fost pur şi simplu eliminaţi din competiţie, efect al unei politici de dumping practicată de Polonia şi încurajată de autorităţile europene şi de cele române. Vezi mai jos care sunt pericolele actuale ale acestei acțiuni permise de autorități, dar și care sunt consecințele pe termen lung.


Leave a Reply

Your email address will not be published.Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.