George Simion: românii din Ucraina vor fapte, nu vorbe

Ziarele românești din Ucraina riscă să dispară! Este semnalul de alarmă desprins din articolul 21 din proiectul de lege „Cu privire la asigurarea funcționării limbii ucrainene ca limbă de stat”, examinat în a doua lectură de Rada Supremă a Ucrainei. Candidatul independent la alegerile europarlamentare, George Simion susține tinerii români din Transcarpatia, care le cer candidaţilor la funcţia de preşedinte al Ucrainei să ia în considerare şi aspiraţiile comunităţii româneşti. Totodată, Simion solicită statului român să ia atitudine față de viitorul românilor din comunităților istorice și să asigure o strategie pentru apărarea drepturilor acestora. 

,,România trebuie să se pronunțe ferm asupra acestei chestiuni: că va putea susține Ucraina în parcursul său european doar cu condiția explicită a respectării drepturilor românilor de pe teritoriul acestui stat”, a declarat George Simion.

Simion s-a adresat viitorului preşedinte al Ucrainei, să ia în considerare aspiraţiile minorităţilor naţionale din regiunea Transcarpatia şi mai ales impactul deosebit pe care îl are noua Lege a Educaţiei ce afectează învăţământul în şcolile naţionale din Ucraina şi să nu încalce drepturile cetăţenilor ucraineni la studii în limba maternă.
,,Următorul președinte al Ucrainei trebuie să renunțe la proiectul de lege „Cu privire la asigurarea funcționării limbii ucrainene ca limbă de stat”, în care se propune ca limba ucraineană să devină obligatorie în instituțiile de învățământ preșcolar, extrașcolar și în instituțiile de învățământ superior”, a punctat Simion.

Asociaţia Tinerilor Români din Transcarpatia s-a adresat cu o scrisoare deschisă celor doi candidaţi la funcţia de preşedinte al Ucrainei cu rugămintea să ia în considerare impactul deosebit pe care îl are noua Lege a Educaţiei ce afectează învăţământul în şcolile naţionale din Ucraina şi să nu încalce drepturile cetăţenilor ucraineni la studii în limba maternă. În adresare se menţionează că tinerii români îşi doresc să trăiască şi să se afirme în patria lor – Ucraina, dar totodată să păstreze nestingherite relaţiile istorice cu Patria-mamă, cu limba şi tradiţiile strămoşilor lor.

În controversatul și contestatul proiect de lege „Cu privire la asigurarea funcționării limbii ucrainene ca limbă de stat” se propune ca limba ucraineană să devină obligatorie în instituțiile de învățământ preșcolar, extrașcolar și în instituțiile de învățământ superior. De asemenea, legea presupune ca toate evenimentele culturale să aibă loc în mod obligatoriu în limba de stat, iar spectacolele teatrale în alte limbi trebui să fie însoțite de subtitrări în limba ucraineană. De asemenea, evenimentele publice pot avea loc doar limba ucraineană sau engleză. Nerespectarea cerințelor legislației lingvistice se va pedepsi cu amenzi usturătoare.

Leave a Reply

Your email address will not be published.Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.