George Simion: sper ca noul președinte al Ucrainei să respecte drepturile etnicilor români de pe teritorul ucrainean

Victoria lui Volodîmîr Oleksandrovici Zelenski, noul președinte al Ucrainei, reprezintă, pentru candidatul independent la alegerile europarlamentare George Simion, o speranță pentru etnicii români de pe teritoriul ucrainean. Totodată, Simion solicită noului președinte să ia în considerare aspiraţiile comunităţii româneşti de pe teritoriul ucrainean și să asigure o strategie pentru apărarea drepturilor acestora. George Simion luptă pentru drepturile comunităților istorice și este convins că locul etnicilor români din afara granițelor țării este în cadrul unei Românii MARI în Europa. 

,,Sper ca noul președinte al Ucrainei să respecte drepturile celor aproape 600.000 de etnici români de pe teritoriul ucrainean. În primul rând, să le recunoască statutul de populație băștinașă și să renunțe la proiectul de lege „Cu privire la asigurarea funcționării limbii ucrainene ca limbă de stat”, în care se propune ca limba ucraineană să devină obligatorie în instituțiile de învățământ preșcolar, extrașcolar și în instituțiile de învățământ superior”, a declarat Simion.

Comunitatea românească din Ucraina a primit asigurări din partea echipei lui Volodimir Zelenski, președinte al Ucrainei, că românilor le vor fi asigurate drepturile, în calitate de minorități naționale, cu respectarea identității etnice, culturale, lingvistice și religioase. Asta după ce Uniunea Interregională „Comunitatea Românească din Ucraina” a înaintat o serie de cerințe către ambii candidați la președinție, solicitând garanții privind respectarea drepturilor minorității românești, consfințite de Constituție și dreptul internațional


Leave a Reply

Your email address will not be published.Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.