George Simion – europarlamentarul Diasporei

Introducerea votului electronic, contact unic și gratuit pentru raportarea abuzurilor la locul de muncă, a cazurilor de discriminare și de exploatare a cetățenilor români din Uniunea Europeană, birou de integrare în cadrul fiecărui consulat românesc din UE, sistem european de recunoaștere automată a calificărilor profesionale, a diplomelor universitare și post-universitare obținute în spațiul comunitar și program național de consiliere pentru copiii cetățenilor români plecați la muncă în străinătate sunt câteva dintre proiectele pentru Diaspora ale candidatului independent la alegerile europarlamentare George Simion.

,,Nu există diaspora și țara, capitala și provincia, cei de-o parte și cei de alta a Prutului. Există o singură mare națiune română care poate mai mult și mai bine doar împreună. Nu trebuie să existe o Europă de Vest și o Europă de Est, membrele fondatoare ale Uniunii Europene și cele nou integrate. Europa poate supraviețui și se poate dezvolta doar în baza unității politice, a tratamentului egal și corect, a asumării adevărului istoric. Despre asta e mișcarea unionistă, despre asta e candidatura mea la Parlamentul European: o Românie mare, din toate punctele de vedere, într-o Europă unită”, a declarat Simion.

 1. Asigurarea dreptului la vot și liberalizarea accesului la viața politică
 •  Introducerea votului electronic pentru întreaga comunitate românească din afara granițelor, incluzând comunitățile istorice și românii aflați în afara Uniunii Europene;
 •  Digitalizarea procedurilor electorale, limitarea obstacolelor impuse accesului la viața politică pe teritoriul Uniunii Europene și introducerea votului electronic în toate statele membre și partenere din Europa, nu numai în vederea asigurării concurenței loiale pe piața politică și întăririi democrațiilor europene, dar totodată și ca măsură de combatere a propagandei și interferențelor externe în vecinătatea estică dar și pe teritoriul UE.
 1. Nu suntem imigranți în Europa, suntem cetățeni europeni cu drepturi depline
 • Stabilirea unui contact unic, gratuit, pentru raportarea abuzurilor la locul de muncă, a cazurilor de discriminare și de exploatare a cetățenilor români aflați pe teritoriul Uniunii Europene. O astfel de inițiativă trebuie dezvoltată și promovată cu fonduri UE și poate deveni chiar o inițiativă la nivel european, venind în sprijinul autorităților din statele membre care se confruntă cu rețele de tip mafiot. Acestea din urmă includ adeseori cetățeni români, victime dar și făptași, și perpetuează sclavia modernă, traficul de carne vie etc.
 1. Limba română, drept fundamental pentru copiii români din afara granițelor
 • Introducerea la nivel european a unor standarde clar definite privind tratamentul minorităților pe teritoriul Uniunii Europene la care să adere și statele partenere, beneficiare de fonduri și investiții din partea UE, precum statele din Parteneriatul Estic;
 • Unul din cele mai importante principii care trebuie implementat la nivel european îl constituie dreptul persoanelor aparținând minorităților naționale de a învăța limba maternă. Deși România acordă această facilitate propriilor minorități naționale, comunitățile românești din Europa nu se bucură de aceleași drepturi;
 • În spiritul reciprocității și al unei tot mai strânse colaborări între popoarele Europei, toate statele membre trebuie să ofere gratuit această facilitate propriilor minorități naționale.

4. Respectul pentru ai noștri – facilitarea integrării în țara gazdă, dar și a reintegrării pentru cei care doresc să se întoarcă în România

 •  Înființarea unui birou de integrare în cadrul fiecărui consulat de pe teritoriul Uniunii Europene cu scopul de a oferi informațiile necesare privind acomodarea, găsirea unui loc de muncă, îngrijirea medicală, integrarea copiilor în sistemul de învățământ școlar și preșcolar etc. ;
 • Coagularea tuturor programelor și facilităților deja disponibile românilor care vor să se întoarcă în țară într-un singur pachet informativ adaptat, cu sprijinul autorităților locale și naționale, fiecărui județ în baza locurilor de muncă disponibile, a condițiilor necesare pentru reintegrarea minorilor în sistemul de învățământ etc. Costurile pentru dezvoltarea și promovarea unui astfel de proiect pot fi acoperite prin finanțări europene.
 1. Respectul pentru ai noștri – repatrierea cetățenilor români decedați în străinătate
 •  Introducerea obligativității, atât în mediul privat cât și public, a repatrierii cetățenilor Uniunii Europene decedați în urma accidentelor la locul de muncă, costurile privind repatrierea adăugându-se la despăgubirile aferente;
 •   În cazul deceselor care nu au loc în urma accidentelor la locul de muncă, introducerea obligativității la nivel european de acoperire a costurilor repatrierii de către statul de origine, cu o contribuție din partea statului gazdă în care cetățeanul în cauză a plătit impozite, taxe etc.
 1. Dreptul de a studia și de a munci în Europa nu înseamnă nimic fără un acces real la piața de muncă calificată
 • Crearea unui sistem european de recunoaștere automată a calificărilor profesionale, a diplomelor universitare și post-universitare obținute în cadrul instituțiilor acreditate pe teritoriul Uniunii Europene.

     7. Creșterea bugetului Ministerului pentru Românii de Pretutindeni și simplificarea procedurilor de finanțare disponibile pentru organizațiile din diaspora și din comunitătile istorice care promovează limba, istoria și cultura românească

     8. Profesioniști în consulate si ambasade, nu pile și relații

 •  Eficientizarea administrației publice și a corpului diplomatic din cadrul Ministerului Afacerilor Externe și sancționarea corespunzătoare a diplomaților neprofesioniști din consulatele și ambasadele României.

    9. Sprijin pentru copiii rămași acasă

 •  Elaborarea unui program național de consiliere pentru copiii cetățenilor români plecați la muncă în străinătate, program care se poate derula prin intermediul instituțiilor de învățământ preuniversitar și a cărui misiune va fi și de a asigura protejarea drepturilor acestor copii.

    10. Uniți, oriunde suntem

 •   Sprijinirea coagulării comunității românești din diaspora în jurul organizațiilor, bisericilor și afacerilor deschise de românii stabiliți în străinătate, în vederea unei mai bune reprezentări politice la nivelul statului gazdă, în România și la nivel european, dar și în vederea realizării unei adevărate coeziuni sociale și culturale la nivelul societății românești.

De la comunitățile istorice, diaspora vorbitoare de limba română și până la minoritătile naționale care trăiesc pe teritoriul României și al Republicii Moldova, nu lăsăm pe nimeni în urmă. Fiecare român, fiecare cetățean al României și al Republicii Moldova contează. Ne ridicăm unii pe alții și împreună țara!


Leave a Reply

Your email address will not be published.Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.