George Simion, la Ziua Constanței: Aici avem un exemplu de bună înțelegere între etnii, de la care toată țara are de învățat!

Candidatul independent la alegerile pentru Parlamentul European, George Simion, s-a aflat, marți, din nou la Constanța, chiar cu prilejul Zilei orașului nostru. Simion a avut parte de un incident neplăcut în urmă cu câteva zile, în județul Harghita, unde atât el cât și alți doi camarazi au fost bătuți de extremiști maghiari.

Incidentul de la Valea Uzului a avut puternice ecouri naționale și, pe fondul dezbaterilor privind noua serie de manifestări extremiste ale maghiarilor, Simion a venit la Constanța, exact locul care reprezintă un model multicultural pentru întreaga țară. Pe lângă Ziua Constanței, astăzi se marchează și Ziua Mondială a Diversității Culturale.

Alături de președintele comunității elene „Elpis” Constanța, Anton Traian Antoniadis, un susținător al acestuia, Simion a explicat în cadrul conferinței de presă, pe scurt, ce s-a întâmplat vinerea trecută.

„Am avut acel incident neplăcut vinerea trecută la cimitirul de la Valea Uzului, un cimitir internațional care găzduiește mormintele soldaților din Primul și Al Doilea Război Mondial, înființat în 1926 de Asociația Culturală pentru Cultul Eroilor. Pot face o paralelă cu ce se întâmplă la Constanța și înțelegerea mea despre specificul fiecărei regiuni a țării. Aici, în Constanța, mai mult decât în orice altă parte a țării, probabil fiind și plămânul economic al României, oamenii sunt mult mai concentrați pe bunăstare, pe profit, pe dezvoltare economică și este regretabil că acest plămân economic este lăsat mereu în spate. Este normal, având în vedere amalgamul de naționalități care trăiesc în județul Constanța și în regiunea Dobrogei, dar și Portul și căile comerciale, să existe această orientare către profit, către o viață mai bună pe care ne-o dorim cu toții! Aici, la Constanța, avem un exemplu de bună înțelegere între etnii, cărora vreau să le spun și lor „La mulți ani!” de Ziua Constanței și de Ziua Mondială a Diversității Culturale. În centrul țării, avem oameni radicalizați, fără voia lor, din păcate, pentru scoruri electorale. Este în avantajul mai multor concurenți electorali să existe vrajbă etnică în această competiție electorală. Înțelegem lucrul acesta, dar totodată înțelegem și felul în care clasa politică românească a sprijinit de-a lungul timpului existența UDMR, o uniune civică, exact ca uniunea elenă și nu este un partid politic. (…) Nu este normal să fii patriot numai pe bannerele electorale și numai în campania electorală. Patriotismul real se manifestă prin fapte, or ce se întâmplă greșit în Harghita și Covasna față de Constanța este cu vina partidelor politice românești care se pozează în mari patrioți cu ocazia campaniei electorale. Aș dori să învățăm de la Constanța felul în care putem să ne înțelegem cu toate etniile de pe teritoriul României”, a spus George Simion.

„Am sute de acțiuni, fără să ocup funcții publice!”

Candidatul independent a amintit și de durerile Constanței: spitalul regional, lăsat în uitare; înzestrarea Forțelor Navale ș.a.m.d., punctând faptul că trista nerealizare a promisiunilor politice l-au determinat să treacă de la activismul civic la cel politic.

„Mi-aș dori ca etniile din Constanța să nu fie lăsate în spate, la fel ca toate regiunile țării. Industria de armament care nu mai există, Portul care este o vacă bună de muls, bateriile de coastă lăsate de pe vremea lui Ceaușescu, corvetele, spitalul regional care nu s-a făcut la fel cum nu s-au făcut celelalte spitale regionale… Nu s-a făcut nici un spital regional din cele promise! Arată tocmai faptul că așa-zisele partide românești sunt patriotice doar în timpul campaniei. Există fonduri europene pentru aceste spitale regionale și pentru investiții în sănătate, nu s-au folosit, Guvernul României a trimis o notă la Bruxelles prin care preferă să achiziționeze 300 de ambulanțe decât să facă o parte din aceste spitale. Nu am venit la Constanța să mă bat cu pumnul în piept că voi realiza vreun spital regional sau voi reface Cazinoul, pentru că înțelegem cu toții ridicolul. Dar, totodată, românii, tătarii, turcii, grecii, rușii lipoveni, ungurii, înțeleg că pentru a ne fi bine nu este suficient să ne meargă doar nouă bine, ci și celorlalți bine și înțeleg că patriotismul mimat în campaniile electorale e bine să existe cu adevărat în sufletul unor oameni. (…) Noi activăm și realizăm acțiuni pentru românii de pretutindeni de peste 12 ani, fără a ocupa funcții publice, în afara sistemului acestor partide politice. Am făcut demersuri pe cale civică și care au dus la anularea deținerii de pașapoarte la intrarea în Republica Moldova, ceea ce a generat dezvoltarea schimburilor economice și turistice între cele două state românești. Am adus 70.000 de oameni din Basarabia în România într-un program care se cheamă „Cunoaște-ți Țara!”. Am înființat o televiziune care emite pe cablu la Chișinău. Am început prin primele scrisuri pe care le puteți vedea pe Autostrada Soarelui – Basarabia E România, pentru că istoria reală nu se mai face în școli. (…) Este nevoie să facem mai mult, să dăm un exemplu că politica și că oamenii care ne conduc pot face și altceva decât să se vopsească în patrioți în campaniile electorale. De aceea această candidatură, în care ne-am propus să fim o voce a românilor care nu au voce și nu au o reprezentare politică. Eu am votat la toate alegerile, referendumurile, de când am devenit major. Am votat de multe ori ținându-mă de nas, pentru că nu aveam cu cine vota și pentru că mirosea urât dinspre buletinul de vot. Nu mai putem continua așa și este nevoie să ne reprezentăm singuri dacă aceste partide nu ne reprezintă credințele, idealurile, proiectele de țară”, a mai spus George Simion.

Cabinet de europarlamentar, la Constanța, pentru accesarea gratuită a fondurilor europene

Evident că un europarlamentar independent nu poate să producă minuni peste noapte, însă un plus adus societății poate fi adus. Astfel, programul politic al lui Simion presupune, printre altele, deschiderea unui birou în toate județele țării, inclusiv la Constanța, unde cetățenii pot să primească gratuit consultanță privind accesarea fondurilor europene.

„Voi pune bazele unui birou de europarlamentar în fiecare județ al României și, evident, la Constanța, pentru a oferi consultanță românilor privind accesarea de fonduri europene, pentru a ajuta românii de rând să acceseze bani europeni, ca să ajungă să fie proprii lor stăpâni. Asta se poate face fără dar și poate în primul an de Bruxelles și pe perioada celor cinci ani. Există anumite cote de români care vizitează instituțiile europene din banii Parlamentului European. Europarlamentarii partidelor își duc acolo membri de partid, își duc acolo prieteni, rude, relații. Eu voi lua un copil, un adolescent, din fiecare localitate a României, ca să vadă pe viu cum funcționează instituțiile europene și să combatem la modul cel mai direct această propagandă dinspre Est, antieuropeană, cu care eu m-am confruntat foarte mult în Basarabia. (…) Programul nostru politic în această campanie cuprinde lupta pentru drepturile românilor din diaspora, avem zece puncte care însumează acțiunile pe care le voi realiza în calitate de europarlamentar, lupta pentru românii din Harghita și Covasna, care sunt deznaționalizați și se simt străini în propria țară; lupta pentru drepturile românilor din comunitățile istorice – Cernăuți, Timoc, Vojvodina, Transcarpatia, Bugeac, care în state ale UE – cum ar fi Bulgaria sau în curs de asociere – cum ar fi Serbia sau Ucraina, sunt lipsiți de cele mai elementare drepturi. (…) Îndemn oamenii să meargă duminică la vot, să își exercite dreptul, pentru că nu este nici o formă de protest să nu participi sau să îți anulezi votul! Dacă românii vor, duminică, să dea o palmă partidelor politice, îi îndemn să voteze un candidat independent”, a mai spus Simion.

Antoniadis: „Simion nu are discurs politic, este mai aproape de suflet!”

Președintele comunității elene „Elpis” Constanța, Anton Traian Antoniadis, a explicat de ce a ales să îl susțină pe George Simion la europarlamentarele din acest an.

„Nu fac parte dintr-un partid politic, chiar dacă constănțean fiind și având o vârstă, cunoaștem pe toată lumea de oriunde. Hotărârea mea să îl sprijin pe domnul Simion a fost luată într-o zi cu soare, când se strângeau semnături la Pavilionul Expozițional și eu mă uitam cum pescarii prind pești în lacul Tăbăcărie, când se varsă în mare. Mi-a plăcut de om pentru că nu are discurs politic în primul rând, este un om care s-a lămurit că dacă unii din alte județe l-au bătut înainte de alegeri, să vedeți ce-o să facă constănțenii după alegeri constănțenii! Să fim oameni cu cap: greci, turci și orice minoritate… în primul rând suntem români! Asta scrie pe buletine, votăm în România, avem patriotismul nostru fiecare bine pus și păstrat! Grecii, turcii și tot ce trăiește în Dobrogea ca oameni care au venit pe aceste meleaguri – cum ar fi grecii, de peste 3.000 de ani – au înțeles că a apăra un ținut, apărând Dobrogea pe metereze și în șanțuri, înseamnă a-ți menține identitatea, indiferent de unde te tragi! Eu am hotărât să îl susțin pe Simion pentru că este altfel, este mai aproape de suflet, vorbește cu alt entuziasm despre România, despre pământ, înfrățirea între noi și chiar sunt de acord că românii trebuie să fie împreună toți, oriunde or fi. Cât despre minorități, Parlamentul României – este un fapt – nu cred că există undeva în Europa sau undeva în lume unde România a făcut atâtea pentru minorități, să aibă câte un loc în Parlament! Cum sunt considerate minoritățile, ce drepturi – la limbă, la port, la cultură – cred că suntem unici, cel puțin în Europa, chiar și în lume și trebuie să respectăm lucrul acesta cu sfințenie. Cred că avem lângă noi un om pe care putem să îl tragem la răspundere oricând, direct, nu să tragem la răspundere pe cineva necunoscut dintr-un mare partid și dintr-o mare listă la care habar nu avem cum se mișcă, ce votează și pentru cine!”, a spus Antoniadis.

La Ziua Constanței

După conferința de presă de marți, candidatul George Simion a participat la manifestările prilejuite de Ziua Constanței. Alături de echipa de campanie, Simion a fost întâmpinat pozitiv de constănțenii prezenți în Piața Ovidiu.


Leave a Reply

Your email address will not be published.Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.