Salvăm Muzeul Satului de la Bran

Un nou protest față de iminenta închidere a Muzeului Satului din Bran a fost organizat astăzi, 22 februarie, în fața instituției. Reprezentanții Alianței pentru Unirea Românilor s-au alăturat personalului instituției și localnicilor, care au organizat mai multe proteste pentru a atrage atenția asupra pericolului dispariției unui ansamblu de monumente importante pentru identitatea culturală și spirituală a poporului român.

Aflat pe lista monumentelor istorice de categoria A, Muzeul Satului din Bran este în prag de a fi desființat, după ce terenul pe care este amplasat a fost retrocedat în urma unei hotărâri judecătorești. În cazul unei relocări, situație care nu a fost până acum analizată serios de nicio autoritate publică, se va pierde între 40-60% din autenticitatea monumentelor, se arată în comunicatul Alianței.

Potrivit sursei citate, decizia judecătorească a venit în urma unui conflict juridic care s-a derulat pe parcursul a 15 ani între conducerea muzeului și persoanele care au revendicat terenul în cauză. În tot acest timp, nici autoritățile locale, nici Ministerul Culturii nu au putut identifica și pune în practică o soluție care să permită menținerea Muzeului Satului din Bran pe actualul amplasament, se mai arată în comunicat.

Muzeul Satului se află în apropierea Castelului Bran și a fost înființat în urmă cu 60 de ani, cuprinzând piese unice în țară.


Leave a Reply

Your email address will not be published.Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.