Fost Avocat al Poporului: Opriți starea de urgență! Suntem în afara legii

Problema ordonanțelor militare și a amenzilor care au fost aplicate neconstituțional de către autoritățile statului a fost explicată în cadrul unui dialog pe care l-am purtat în emisiunea organizată ieri, 6 mai, cu domnul Gheorghe Iancu, Profesor Universitar și fost Avocat al Poporului – o analiză clară asupra ilegalităților pe care le-a săvârșit Guvernul Orban și Președintele Iohannis.

“Ordonanța militară se emite pentru 30 de zile, în cazul stării de urgență, și pentru 60 de zile în cazul stării de asediu. Niciuna dintre acestea nu pot fi prelungite! Noi suntem într-o situație absolut în afara legii în momentul de față. Această prelungire a ordonanțe a stării de urgență a fost ilegală și ca urmare și restul de acțiuni care s-au impus sunt la fel de nule ca și ordonanța respectivă. Nu se putea prelungi această stare de urgență, că nu spune textul constituțional, adică ordonanța 1/99, nu prevede posibilitatea prelungirii unei asemenea stări”, a declarat fostul Avocat al Poporului, Gheorghe Iancu.

Până la ora actuală au fost aplicate 300.000 de amenzi neconstituționale. Fostul Avocat al Poporului, Gheorghe Iancu a explicat în cadrul aceleiași emisiuni ce se va întâmpla cu amenzile care nu au fost plătite, dar și cu cele care au fost deja achitate.

“Când se va publica decizia Curții Constituționale în Monitorul Oficial toate amenzile care nu s-au plătit sau care vor fi aplicate ulterior sunt nule. Amenzile care sunt plătite deja nu se mai revine asupra lor”, a punctat Prof. Univ., Gheorghe Iancu.


Leave a Reply

Your email address will not be published.Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.