România va sărbători Ziua Tratatului de la Trianon pe 4 iunie: decizie finală în Parlament

Camera Deputaților a adoptat miercuri, în calitate de for decizional, un proiect de lege pentru declararea zilei de 4 iunie drept Ziua Tratatului de la Trianon, tratat prin care Transilvania a revenit României. Trianonul este perceput de maghiari ca fiind cel mai negru moment din istoria acestei națiuni pentru că a pierdut mai bine de jumătate din teritoriul de după Primul Război Mondial. Legea a fost adoptată pe fondul unor dispute recente pe tema autonomiei maghiarilor și a respingerii în Parlament a mai multor legi care ofereau posibilitatea autonomiei pe criterii etnice în Ardeal.

Attila Korodi, şeful grupului UDMR din Camera Deputaţilor apreciază proiectul ca fiind unul jignitor la adresa maghiarilor din România şi contravine tuturor năzuinţelor care servesc coexistenţei paşnice dintre majoritate şi comunitatea maghiară, limitând şi proiectele privind un viitor comun. Korodi a precizat că UDMR se opune hotărât iniţiativei şi va întreprinde totul ca legislativul să respingă proiectul cât mai repede. Se pare că acest lucru nu s-a întâmplat

Textul adoptat:

Art. 1. – Se declară ziua de 4 iunie Ziua Tratatului de la Trianon.

Art. 2. (1) În scopul marcării Zilei Tratatului de la Trianon se organizează, la nivel național și local, manifestări cultural – educative și științifice consacrate conștientizării semnificației și importanței Tratatului de la Trianon.

(2) Autoritățile administrației publice centrale și locale pot sprijini material și logistic, din bugetele proprii, organizarea și desfășurarea manifestărilor prevăzute la alin. (1).

(3) Instituțiile publice, din fonduri proprii, precum și organizațiile neguvernamentale și reprezentanții societății civile pot sprijini manifestările organizate de către autoritățile administrației publice centrale și locale.

Art. 3. (1) Fondurile destinate organizării acestor evenimente pot fi asigurate din bugetele locale sau din bugetul autorităților și instituțiilor publice.

(2) Organizațiile neguvernamentale și reprezentanții societății civile pot sprijini manifestările organizate de către autoritățile administrației publice centrale și locale.

Art. 3. (1) Guvernul și autoritățile administrației publice centrale și locale vor lua măsurile necesare pentru ca în această zi să fie arborat drapelul României, în conformitate cu prevederile Legii nr. 75/1994 privind arborarea drapelului României, intonarea imnului național și folosirea sigiliilor cu stema României de către autoritățile și instituțiile publice, cu completările ulterioare

(2) Societatea Română de Radiodifuziune și Societatea Română de Televiziune, în calitate de servicii publice, vor include în programele lor emisiuni ori aspecte de la manifestările dedicate acestei zile. (Amendament propus de Comisie)


Leave a Reply

Your email address will not be published.Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.