Libertate în timp de pandemie. Apărare sau impunere?

Când le acordăm politicienilor permisiunea de a guverna, vrem ca aceștia să facă ce e mai bine pentru toți. Guvernul Orban ne-a impus, nu ne-a cerut, în această perioadă să acceptăm restricții cu privire la libertate. De această dată, guvernul a mers prea departe în limitarea libertăților noastre și a hotărât, fără consultări publice, păstrarea restricțiilor asupra lor mai mult decât trebuie. Cât de legale sunt aceste norme care ne-au fost impuse și cum trebuie să reacționăm ne-a explicat în cadrul emisiunii live de aseară, 19 mai, avocatul Florentin Țuca.

“Așa cum medicii își revendică autoritatea în domeniul medical, cred că și adevărații specialiști în domeniul juridic ar trebui să-și revendice și să-și apere domeniul  lor de expertiză. Cel mai dur atac la adresa dreptului și la adresa specializării în calitate de jurist vine din partea non-specialiștilor. La ora asta, tocmai că suntem într-o situație de criză, adevărații specialiști în drept trebuie să lupte pentru protejarea, conservarea și apărarea Constituției și a drepturilor constituționale. Noi pretindem că avem un stat de drept și nu putem umbla cu dublă măsură – dubla măsură este unul dintre păcatele care sunt asociate acestei ofensive care atacă statul de drept. Pe de o parte, proclamăm că facem parte dintr-un regim democratic, iar pe de altă parte, atunci când cineva invocă nevoia respectării unei legi este taxat ca fiind un ultraprocedurist”, a declarat avocatul Florentin Țucă.

Totodată, avocatul Florentin Țuca a punctat și o altă problemă – riscul cenzurii și restrângerea libertăii de expresie în societatea românească.

“Ne confruntăm cu un risc tot mai vizibil al opreliștilor și al cenzurii. Am remarcat acest lucru la începutul instaurării stării de urgență, când s-a acordat o atenție sporită, din partea autorităților, asupra restrângerii libertății de expresie”, a punctat avocatul Florentin Țucă.


Leave a Reply

Your email address will not be published.Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.