Președintele PNL al CJ Brașov apără o inscripție în limba maghiară care încalcă limba oficială de stat

Președintele Consiliului Județean Brașov, lideralul Adrian Veștea, încearcă cu disperare să apere o inscripție în limba maghiară amplasată nelegal la limita județului Brașov cu județul Covasna. Deși are în subordine 9 juriști plătiți din fonduri publice, Veștea a apelat la serviciile unui avocat pentru a apăra limba maghiară, scrie jurnalistul Dan Tanasă.

Tribunalul București a admis în data de 21 martie 2019 acțiunea Asociației Civice pentru Demnitate în Europa (ADEC) și l-a obligat pe președintele Consiliului Județean Brașov, Adrian Veștea (PNL), să îndepărteze două inscripții în limba maghiară amplasate la ieșirea din județul Brașov către județul Covasna (detalii aici).

Acțiunea în instanță pentru aplicarea legii a fost demarată de Asociația Civică pentru Demnitate în Europa (ADEC), condusă de Dan Tanasă, în luna noiembrie 2018, după ce președintele CJ Brașov, Adrian Veștea, a refuzat să aplice legea.

Cele două inscripții în limba maghiară, „Brasso Megye” şi „Brasso Megye Tanacsa Jo Utat Kivan”, au fost montate de CJ Brașov în anul 2013, fără o bază legală (detalii aici), cu încălcarea legilației în vigoare în privința inscripționării denumirii localităților în limba minorității și cu încălcarea caracterului de limbă oficială de stat al limbii române, inscripțiile în limba maghiară fiind amplasate pe același nivel cu limba oficială de stat în România, limba română (am câștigat deja foarte multe dosare în care am apărat limba oficială de stat, exact ca în acest dosar, detalii spre exemplu aici sau aici).

În mai 2019, președintele CJ Brașov a atacat cu recurs sentința Tribunalului București prin care a fost obligat să respecte limba oficială de stat. Cererea de recurs a fost semnată însă, în numele lui Adrian Veștea, de vicepreședintele UDMR al CJ Brașov, Tóásó Imelda. Marele om politic liberal Adrian Veștea nu a avut curajul să semneze singur în dreptul numelui său pe cererea de recurs ci a delegat dreptul de semnătură vicepreședintelui UDMR.

Veștea nu a avut curaj să semneze cererea de recurs.

În apărarea inscripției în limba maghiară care încălcă caracterul de limbă oficială de stat al limbii române, și deci și în apărarea lui Adrian Veștea, în proces a intervenit un ONG obscur.

Deloc suprinzător, președintele CJ Brașov a formulat prin avocat o întâmpinare prin care cere instanței, nici mai mult nici mai puțin, decât admiterea cererii de intervenție a ONG-ului obscur. Deosebit de interesant este faptul că Vestea formulează cererea prin avocat, nu prin consilierii juridici ai CJ Brașov.

Extras din cererea depusă de Vestea la dosar.

Pentru că am fost contrariat de faptul că Veștea formulează cereri prin avocat într-un dosar fără miză (miza mare este doar pentru Ungaria și UDMR iar Veștea acționează în interesul lor în acest proces) am solicitat CJ Brașov să-mi comunice câți juriști are instituția.

Așa am aflat că Veștea are în subordine 9 consilieri juridici pe care îi plătește cu peste 44.000 de lei pe lună.

Ce să înțelegem din modul în care Veștea a ales să se ocupe de acest proces? Că liberalul Adrian Veștea crede că juriștii CJ Brașov sunt incompetenți și a ales să implice un avocat în acest dosar fără miză? Sau că juriștii CJ Brașov ar fi fost corecți și nu ar fi apărat punctul de vedere al UDMR în dosar? Sau că Veștea a cedat toate pârghiile CJ Brașov în favoarea Ungariei și a UDMR ca să se războiască cu mine în acest proces în care eu încerc să apăr Constituția și limba oficială de stat? De ce a ales Veștea să fie împotriva celor care apără Constituția României și limba oficială de stat?


Leave a Reply

Your email address will not be published.Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.