Semnificația Tratatului de la Trianon pentru români și România

Tratatul de la Trianon este prezentat de propaganda maghiară drept „cea mai mare nedreptate istorică făcută de către marile puteri occidentale Ungariei eterne, stăpâna Bazinului Carpatic”. Am pus în discuție, în ajunul Centenarului Trianon, actul istoric prin care s-a făcut dreptate pentru România, alături de profesorii Ioan Sabău-Pop și Ioan Lăcătușu.

”Se împlinesc 100 de ani de la atestarea și certificatul de naștere a României adevărate. Tratatul de la Trianon consfințește ceea ce a hotărât Marea Adunare de la Alba Iulia (…) și face parte dintr-un periplu de tratate încheiate cu statele care au fost învinse după Primul Război Mondial, fiind consemnat și de Ungaria. Ungaria nu are motive să atace acest Tratat pentru că Ungaria adevărată ca stat suveran s-a născut prin Tratatul de la Trianon. Noi trebuie să aducem reproșuri, critici la adresa Ungariei pentru tot ce se întâmplă în Transilvania și trebuie să privim cu foarte multă circumspecție ceea ce fac autoritățile statului român care a dat o lege privind Tratatul de la Trianon și care zace de trei săptămâni la Cotroceni, iar Președintele nu a promulgat-o încă”, a punctat Prof. Univ. Ioan Sabău-Pop.

Ungaria, deși devenită independentă, a considerat în ultima sută de ani că Tratatul de la Trianon a nedreptățit-o. Din partea României, documentul a fost semnat de dr. Ioan Cantacuzino și Nicolae Titulescu, care avea să afirme: „Tratatul de la Trianon apare tuturor românilor, și îndeosebi celor din Ardeal, ca o consfințire a unei ordini de drept mult mai redusă decât aceea pe care veacuri de conviețuire și suferințe comune au săpat-o în conștiința istorică a neamului nostru. De aceea, în chip firesc, în opinia noastră publică, Tratatul de la Trianon evoca mai curând ideea unei completări decât ideea unei amputări”.

”Problematica Trianonului este o preocupare constantă a mediului cultural-științific din zonă. După cum știți, în afară de Universitatea de Vară ”Izvorul Mureșului”, noi organizăm evenimente culturale de interes la care participă academicieni și personalități istorice pentru a scoate în evidență importanța Trianonului. Un moment astral, de excepție, care a însemnat consfințirea Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918. De la 1 Decembrie 1918 până la 4 iunie 1919 trebuie să subliniem, în mod deosebit, contribuția armatei române și prestația deosebită a diplomației românești. Odată încheiată Pacea de la Trianon, nici nu se uscase bine cerneala, că mișcarea legionară maghiară a contestat decizia și încet, încet această dramă istorică s-a transformat în ceea ce cunoaștem – Sindromul Trianon, prezent continuu în mentalul colectiv maghiar ca cea mai mare dramă a națiunii maghiare, fără a se ține cont de faptul că: cu sau fără Trianon societatea austro-ungară nu mai putea continua”, a declarat profesorul Ioan Lăcătușu.


Leave a Reply

Your email address will not be published.Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.