Manifestație de protest împotriva mafiei lemnului din România

Codrii Bucovinei sunt exploatați în mod nesustenabil, fără preocupare față de mediu și comunitățile locale, de companii străine ce au găsit în România nu doar păduri ieftine, ci și guverne ieftine care le protejează interesele.

Cetățeni onești, jurnaliști responsabili și anchetatori independenți au demonstrat existența unor grupuri infracționale organizate specializate în deturnarea licitațiilor publice, evaziune fiscală, concurență neloială și tăieri ilegale de arbori. O mare parte din masa lemnoasă exploatată ilegal sau abuziv de aceste grupări infracționale ajung într-o formă sau alta în curtea fabricilor unor companii ca Egger, Schweighofer sau Kronospan.

Beneficiind de protecție politică la cel mai înalt nivel, aceste companii își permit să facă în România ceea ce nu îndrăznesc să facă în Austria: să exploateze în mod sălbatic o resursă a întregii comunități și să utilizeze procese tehnologice foarte poluante

De la Austria, ca de la orice altă țară a Uniunii Europene, România trebuie să preia cât mai multe bune practici din orice domeniu, inclusiv în materie de protejare a pădurilor și de dezvoltare durabilă. Nu ne dorim altceva decât ca și în România să se aplice cele mai înalte standarde europene de protecție a pădurilor, de utilizare a unor procese tehnologice cât mai puțin poluante în industria lemnului și să nu se mai taie ilegal.

Pornind de la realitățile expuse mai sus anunțăm, la Rădăuți, o manifestație de protest împotriva mafiei lemnului. Protestul are loc sâmbătă, 13 iunie, de la ora 12, pe strada Austriei, la fabricile Egger și Schweighofer.

În urmă cu trei săptămâni, sute de persoane au participat la un protest similar organizat de A.U.R. la Sebeș. Deși viza o temă de maxim interes pentru români și a reprezentat un succes de organizare, manifestația de la Sebeș a fost aproape complet ignorată de presa centrală.


Leave a Reply

Your email address will not be published.Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.