Scrisoare adresată Prim-ministrului României, Ludovic Orban

Domnule Prim-ministru al României, Ludovic Orban,

Ne-am cunoscut în 2015, în sediul Asociației „21 decembrie” din București. Este asociația celor care pe 21 decembrie 1989 au ieșit în stradă, în Piața Universității din București, împotriva comunismului și a dictaturii. Teodor Mărieș mi-a pus la dispoziție sediul acestei asociații pentru a organiza un eveniment pentru apropierea celor două maluri de Prut la care ai participat și tu.

Am discutat atunci despre strategiile pe care statul român trebuie să le aplice peste Prut. Mi-ai lăsat impresia unui om onest, fidel principiilor și convingerilor sale, chiar dacă, pe alocuri, acestea erau diferite de ale mele.

Cu câțiva ani înainte, în noiembrie 2012, ai semnat „Pactul pentru Basarabia”, o inițiativă a Asociației „Acțiunea 2012” pe care o conduceam, prin care urmăream acțiuni și măsuri concrete prin care să strângem relațiile dintre cele două state românești. Noi căutam să promovăm agenda noastră unionistă, tu te aflai în plină campanie electorală.

Chiar ne-ai lăudat la conferința cu primarii de pe cele două maluri ale Prutului, din 2016, ai spus că facem cât un întreg minister. Imediat după aceea, ai fost săltat de procurori și nu ai mai putut candida.

Ludovic, ți se pot imputa multe, însă nu ți se poate reproșa că nu ai fi liberal. Prin PNL s-a vânturat multă lume, în funcție de cât de mult se apropia sau se îndepărta de guvernare partidul. Nu toți cei care au fost sau sunt încă în PNL au înțeles și au acționat ca adevărați liberali, adică susținători ai unei doctrine pentru care libertatea de exprimare, pluralismul politic, inițiativa privată, responsabilitatea individuală și domnia legii sunt valori esențiale. Liberalismul este practic fundamentul pe care s-a clădit  democrația modernă. Nu întâmplător aceasta mai este denumită și democrație liberală.

Astăzi, amândoi ne aflăm în campanie electorală. Indiferent de opțiunile noastre politice, amândoi suntem adepți ai libertății, democrației și statului de drept.

Astăzi, tu ești președintele PNL și prim-ministrul României. Ești omul cu cea mai mare putere executivă din țară. Cum se face că în timpul mandatului tău, Poliția și Jandarmeria acționează la fel, dacă nu cumva chiar mai abuziv decât în perioada guvernelor-marionetă ale lui Dragnea, cu aceleași metode securiste de care nu mai scăpăm odată?

Pot înțelege că lista de revendicări pe care am comunicat-o în Piața Victoriei te incomodează, motiv pentru care ai preferat să o ignori. Dar îmi vine greu să cred că forțele de ordine acționează abuziv fără ca tu sau colegul tău Marcel Vela să aveți cunoștință de ceea ce se întâmplă.

Nu încerca să „cureți” strada, așa cum au încercat înaintea ta Dragnea, Băsescu, Iliescu sau Ceaușescu!

Dacă ești liberal, îți cer să te comporți în acord cu principiile și valorile pe care orice liberal ar trebui să le respecte! Respectă-ți competitorii și renunță la utilizarea aparatului de stat, inclusiv a forțelor de ordine împotriva opoziției politice! Fundamentul libertății noastre postdecembriste este sacrificiul suprem și a fost exprimat prin strigătul ,,Vom muri și vom fi liberi!”, iar unii chiar au murit!

Vreau să cred că amândoi împărtășim în continuare valorile democratice autentice redate într-o celebră maximă a lui Voltaire, intrată în conștiința publică românească în frumoasa tălmăcire a lui Ion Rațiu: „Voi lupta până la ultima mea picătură de sânge ca să ai dreptul să nu fii de acord cu mine”.

Cu speranță și încredere,

George Simion

Co-președinte Alianța pentru Unirea Românilor (AUR)


Comments

 • George, nimeni nu ajunge in “atmosfera” puterii, daca nu are dosare prin care sa fie papuserit. Fostul premier Radu Vasile a marturisit-o. E de speriat ce-i la butoanele puterii. Iar in spatele lor sunt serviciile externe. Cine vrea sa fie patriot pana la capat imbraca camasa mortii. Ceea ce nu-i cazul la betivul Orban.

 • Omul este sclavul posesor al unei libertăți aparente care este mai rea decât cea mai crudă sclavie.

  Națiunile sunt legate între ele printr-un lanț invizibil.

  Eroarea este să crezi că sub un guvern dictatorial poți fi liber în interior.

  Dacă libertatea înseamnă ceva, atunci înseamnă dreptul de a le spune oamenilor ceea ce nu vor să audă.

  Oare omul de pe stradă va simți vreodată că libertatea minții este la fel de importantă și trebuie să fie apărată ca pâinea lui de zi cu zi?

  Iubiți Libertatea , Dreptatea și Adevărul fără Minciună prin Credință vom învinge . F .*. P .*. V .*.

Leave a Reply

Your email address will not be published.Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.