A murit doamna Steliana… și vor să îngroape și TVR Moldova!

Singurul post de televiziune românesc care a mai rămas în Republica Moldova, în marea mass-mediei din stânga Prutului care adoptă politica dictată de Rusia, antiromânească, și care promovează regimul oligarhic, impus de Partidul Democrat, în frunte cu Vlad Plahotniuc, riscă să fie desființat. Astăzi, 13 februarie, aflu cu regret că SINGURUL amendament care nu a fost susținut de Comisiile Reunite pentru Cultură ale Parlamentului României privind Bugetul de stat pentru anul 2019 a fost cel legat de finanțarea postului de televiziune TVR Moldova.

Amendamentul solicita suplimentarea creditelor bugetare pentru finanțarea postului de televiziune TVR Moldova în vederea contracarării politicii antiromânești din Republica Moldova și promovării obiceiurilor și tradițiilor strămoșești, identității etnice românești, limbii și culturii române, valori de care basarabenii nu se pot lipsi.

Această situație, fără precedent, în care s-a pomenit TVR Moldova și refuzul motivării respingerii finanțării suplimentare de către Comisiile pentru Cultură din legislativul de la București mă duce cu gândul la basarabeanca Steliana. O doamnă pe care o întâlneam mereu, la fiecare acțiune unionistă de la Chișinău. Era bucuria mea, în tot acel ocean de oameni, să o zăresc. Deseori, venea cu prietene, cu fiica acesteia, Rodica Tomașenco și cu nepotul, Cristi.

Doamna Steliana îmi vorbea în 2014, la un an de la apariția postului de televiziune TVR Moldova în spațiul dintre Prut și Nistru, în timpul unui marș unionist, despre câtă nevoie au basarabenii de presă românească. Am scotocit arhiva și am găsit această înregistrare cu mesajul impresionant al doamnei Steliana, pe care îl voi purta viu în memoria mea: Vrem să știm întotdeauna ce se întâmplă în Țară și ce se va întâmpla cu noi. Vreau cât mai multe programe de la București ca să pot fi informată și să pot mai departe să transmit limba frumos vorbită!

https://www.youtube.com/watch?v=LehZAKq57Q8

Nu am mai apucat să îmi iau la revedere de la doamna Steliana. Era 1 octombrie, eu am apucat abia câteva ore să stau la Chișinău după care am fost expulzat. Femeia cu părul nins, prezentă la marșurile unioniste își dădea duhul pe patul de spital unde i se administra morfină. Nu am mai reușit să ajung să o vizitez, cum am promis, pentru că ei nu m-au lăsat, guvernarea de la Chișinău. Dar promit să merg până la capăt, și vom rupe o dată pentru totdeauna granița asta nedreaptă de la Prut. Pentru oameni precum doamna Steliana, care a purtat prin viață mândră tricolorul și a crezut în Unire.

Este momentul să spunem lucrurilor pe nume, așa cum doamna Steliana o făcea, cu mult curaj și încredere. Unirea o vom face noi, prin proiecte de infrastructură comune, energie, gaz și spațiu informațional comun. Este dorința oamenilor care cred cu adevărat în reîntregire. Voi pune aceste subiecte pe agenda europeană pentru a îndeplini visul a mii de basarabeni, iar oferta mediatică a TVR Moldova, care este propusă basarabenilor nu trebuie să dispară. Emisiunile informative, programele publicistice, filmele și documentarele românești, evenimentele ce au loc pe cele două maluri de Prut, în care sunt implicaţi românii din comunităţile din afara graniţelor României şi Republicii Moldova, producţiile de divertisment, spectacolele de muzică şi folclor, transmisiile în direct sau înregistrate de la festivalurile naţionale şi internaţionale trebuie să ajungă în casele fiecărui cetățean al Republicii Moldova prin intermediul postului TVR Moldova.


Leave a Reply

Your email address will not be published.Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.