Cer clarificări ministrului Educației și Cercetării, domnului Daniel-Ovidiu David, în ceea ce privește planurile de reconversie profesională, pe banii statului român, pentru ca profesorii să nu rămână fără catedre, după aplicarea noilor planuri cadru

ÎNTREBARE

Domnule Ministru,
Se pare că fiecare ministru al educației post-decembrist se visează un nou Spiru Haret –
de 30 de ani sistemul educațional românesc este, în continuu, bulversat, sacrificându-se
generații întregi de elevi și profesori, doar pentru a satisface tot felul de hachițe politice, ultima
dintre ele fiind programul ”România Educată”.
Conform noillor planuri cadru – apărute și puse în dezbatere și ele, cu mare întârziere –
la liceu, elevii vor avea mai multe discipline în curriculum la decizia elevului din oferta școlii
(CDEOȘ) decât există în prezent, iar profesorii trebuie să creeze aceste oferte de discipline. În
ciuda asigurărilor politicianiste pe care le-ați oferit, conform cărora, pe sistem, numărul de
norme nu scade, iar profesorii titulari, în principiu, nu vor fi afectați, se pare că, începând de la
clasele XI-XII vor apărea, totuși, unele schimbări, existând posibilitatea, pentru cadrele
didactice, de a face o recalificare, o formare care să le asigure un supliment de ore.
Prin urmare, domnule ministru, vă rog să îmi transmiteți dacă există un plan de
reconversie profesională pentru cadrele didactice, dar finanțat de statul român, ci nu din
fondurile proprii ale profesorilor, pentru ca aceștia să rămână, în continuare, la catedră și să
nu pierdem și puținii oameni dedicați pe care îi mai avem în sistem.
De asemenea, domnule ministru, vă rog să îmi precizați, în contextul aplicării noilor
planuri cadru, câți profesori estimați că vor rămâne fără loc de muncă și cum se va reuși crearea
unei catedre doar din opționale.
În plus, cum noile planuri-cadru pentru liceu vor fi implementate din 2026, care sunt
experții internaționali consultați de Minister, care este aportul acestora, efectiv, la realizarea
planurilor și ce cheltuieli au presupus aceste consultări

RĂSPUNS

STIMATE DOMNULE DEPUTAT,

Referitor la întrebarea dumneavoastră, având ca obiect „Există un plan de reconversie profesională, pe banii statului român, pentru ca profesorii să nu rămână fără catedre, după aplicarea noilor planuri cadru”, vă comunic următoarele:

Din perspectiva proiectelor planurilor-cadru pentru învățământul liceal, puse în consultare publică, în perioada 31.01-06.03.2025, Ministerul Educației și Cercetării a realizat o estimare a impactului general asupra resursei umane, din perspectiva orelor alocate disciplinelor obligatorii ale trunchiului comun (TC), la care s-au adăugat orele acelorași discipline în situația în care au avut alocat buget de timp în cadrul curriculumului de specialitate (CS). În acest sens, prin raportare la diferențele de ore dintre aceste discipline, prin planurile-cadru în vigoare și prin proiectele puse în consultare, deși sunt diferențe în minus de ore alocate unora dintre discipline (TC+CS), faptul că disciplinele respective au posibilitatea de a beneficia și de alte ore, fie prin curriculumul de specialitate flexibil, fie prin curriculumul la decizia elevului din oferta școlii, mai ales în contextul în care numărul total de ore la nivelul tuturor proiectelor nu este în descreștere, ci chiar într-o ușoară creștere, dă posibilitatea, cel puțin a cadrelor didactice titulare să rămână în sistem, deci oamenii dedicați și fideli sistemului de educație vor putea fi menținuți în activitate.

Referitor la elaborarea planurilor-cadru pentru învățământul liceal, expertiza internațională a fost avută în vedere, în principal din perspectiva documentelor de politică publică și a studiilor publicate la nivelul UE/internațional, acestea fiind invocate în materialul suport al proiectelor planurilor-cadru, secțiunea anexe, fără costuri/cheltuieli, fiind accesibile ca resurse deschise.

După aprobarea noilor planuri cadru, în vederea consolidării competențelor de adaptabilitate, Ministerul Educației și Cercetării va veni în sprijinul cadrelor didactice din învățământul liceal prin implementarea proiectului „Reglementări Noi pentru un Curriculum Relevant și Educație Deschisă” RECRED, care are ca obiectiv general revizuirea curriculumului centrat pe competențe în învățământul preuniversitar primar, gimnazial și liceal și eficientizarea implementării curriculum-ului național din învățământul preuniversitar prin intervenții sistemice de actualizări curriculare, abilitare curriculară a cadrelor didactice, dezvoltare de resurse educaționale și cercetare bazată pe dovezi.

Având în vedere obiectivul general și obiectivele specifice asumate, proiectul RECRED vizează formarea a 15.300 de cadre didactice, incluzând personal didactic de predare și personal didactic de conducere, de îndrumare și control, pentru aplicarea noului curriculum liceal și implementarea a 21 de programe acreditate pentru dezvoltare profesională continuă a profesorilor.

Proiectul RECRED reprezintă continuarea implementării, la nivel național, a bunelor practici din proiectul „Curriculum Relevant, Educație Deschisă pentru toți”

CRED, proiect cofinanțat din Fondul Social European prin Programul Operațional Capital Uman 2014-2020. Dacă proiectul CRED a susținut implementarea curriculumului centrat pe competențe la nivelul învățământului primar și gimnazial, proiectul RECRED susține implementarea curriculumului centrat pe competențe la nivelul învățământului liceal.

Perioada de implementare a proiectului RECRED este de 48 de luni, fiind cuprinsă în intervalul 01.07.2024-30.06.2028, iar bugetul alocat este în valoare de 167.260.921 lei.

În privința conversiei profesionale, potrivit legislației aflate în vigoare, programele de studii postuniversitare de conversie profesională sunt programe de formare profesională a adulților, adresate cadrelor didactice din învățământul preuniversitar, care doresc să dobândească o nouă specializare.

În conformitate cu prevederile art. 6 alin. (3) din Normele metodologice de organizare și funcționare a programelor postuniversitare de conversie profesională a cadrelor didactice din învățământul preuniversitar, aprobate prin OME nr. 7877/2024, cheltuielile pentru programele de conversie profesională sunt suportate din taxe de studii sau din alte surse de finanțare.

Prin urmare, cheltuielile pentru programele de conversie profesională pot fi suportate de cursant, prin taxe de studii, sau pot fi acoperite din fonduri europene nerambursabile, sume provenite din sponsorizări, donații, alte surse externe atrase, putând fi suportate inclusiv de către angajator, din sume alocate de la bugetul de stat sau din alte surse de finanțare, prevăzute în bugetul unităților de învățământ preuniversitar.

O analiză mai detaliată asupra impactului asupra resursei umane, din perspectiva normării, a fost considerată a fi necesară și relevantă la momentul la care se vor integra propunerile constructive primite în etapa de consultare publică, în acest sens, după finalizarea raportului de consultare și generarea unor concluzii care să susțină revizuire proiectelor, pe noua formă a acestora se va realiza respectiva analiză.

Opțiunea de reconversie profesională este una individuală, iar în viitor oportunitatea de a avea duble/multiple specializări va fi încurajată și susținută de Ministerul Educației și Cercetării, în acest sens multiple noi studii de licență vin cu propuneri de dublă specializare, din perspectiva formării inițiale fiind deja un context favorabil pentru viitoarea resursă umană.

O decizie privind susținerea reconversiei profesionale prin finanțare de la bugetul Ministerului Educației și Cercetării va fi luată în măsura în care, după integrarea propunerilor constructive în proiectele planurilor-cadru, analiza din perspectiva resurselor umane va evidenția situațiile pentru care trebuie acționat în acest sens.

Mulțumindu-vă pentru colaborare, vă asigur, stimate domnule deputat, de toată considerația mea.

SORIN ION

SECRETAR DE STAT

Distribuie articolul pe Social Media
Abonare
Anunță-mă despre
guest
2 Comments
Cele mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments
Mariana Turosu
Mariana Turosu
5 days ago

La ora actuală este un dezastru un dezastru din toate punctele de vedere. Trebuie reorganizarea ,modificari din toate punctele de peste tot

Cazacu Ilie
Cazacu Ilie
5 days ago

Turul doi înapoi, sper că mai avem oameni ce judecată normal și drept, acești votanți îi plătesc și îi plătesc bine din puținul ce mai au muncind cu greu

Type at least 1 character to search
2
0
M-ar interesa părerea ta, te rog să comentezi.x
()
x