Continuăm să susținem producătorii români: din vie în livadă, pentru că munca pământului este ignorată de stat | VIDEO

După ce am fost alături de un producător din Vrancea pentru a culege strugurii care riscau să se piardă din cauza lipsei de ajutor, am ajuns la Voinești, județul Dâmbovița. Aici, doi producători locali de mere și prune mi-au povestit despre greutățile pe care le întâmpină, de la lipsa forței de muncă la prețurile mici oferite pentru fructele lor.

E clar că statul trebuie să intervină, nu?

După ce am fost în Vrancea, unde am ajutat un producător de struguri să își salveze recolta, acea experiență m-a convins și mai mult că producătorii români sunt neglijați de stat. Astăzi, la Voinești, am discutat cu doi producători locali de mere și prune care se confruntă cu aceleași probleme.

Primul producător mi-a povestit cum a crescut lucrând din greu la livada sa de mere. „De 50 de ani mă ocup de pomicultură,” mi-a spus. Dintr-o familie săracă, acest om s-a ridicat prin muncă și a investit tot ce avea în producția locală. Din păcate, și el se confruntă cu problema prețurilor mici la vânzare.

„Vând merele cu 2 lei aici, dar în supermarketuri se vând cu 6 lei. Noi nu câștigăm mai nimic,” a subliniat el.

Acesta nu este un preț corect, ci o bătaie de joc la adresa muncii oamenilor.

Celălalt producător, care cultivă și prune, mi-a povestit cum lipsa forței de muncă și seceta l-au afectat grav.

„Cu 2-3 oameni și ăia rude, abia fac față,” mi-a spus. Din cauza secetei și a lipsei unui sistem de depozitare adecvat, o parte din recolta sa de mere s-a pierdut sau a ajuns la producția de țuică, care implică și ea alte costuri și taxe.

„Avem mere excelente aici, dar în magazin găsești mere din Polonia,” mi-a spus unul dintre producători, reflectând o realitate dureroasă pentru agricultorii români.

Aceasta este o problemă sistemică care afectează producția autohtonă și care ar putea fi rezolvată prin susținerea fabricilor de prelucrare locale și a depozitelor, care să le permită să își valorifice produsele la prețuri corecte.

Așa cum am spus și la Voinești, soluția este simplă: statul trebuie să investească în fabrici de procesare și învățământ adaptat la piața muncii. În acest fel, producătorii români ar putea să își vândă produsele și să valorifice ceea ce au la maxim, fără să fie nevoiți să apeleze la prețuri derizorii oferite de intermediari.

Producătorii români nu au nevoie de milă, ci de susținere reală. Am fost acolo pentru a le asculta problemele și pentru a ne angaja că vom face schimbări reale, atât pentru Voinești, cât și pentru toate zonele agricole din țară!

Distribuie articolul pe Social Media
Abonare
Anunță-mă despre
guest
0 Comments
Cele mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments
Type at least 1 character to search
0
M-ar interesa părerea ta, te rog să comentezi.x
()
x