AUR- proiect de lege în favoarea prosumatorilor

Parlamentarii AUR au depus un proiect de lege pentru modificarea și completarea Legii energiei electrice și a gazelor naturale nr. 123/2012.

În ultima perioadă, a putut fi observată o cerere uriașă de panouri fotovoltaice pentru acoperișuri. Din nefericire, există însă o serie de factori care limitează viteza cu care pot fi implementate proiectele prosumatorilor. În prezent sunt probleme de aprovizionare cu acest tip de panouri și cu componentele lor. De asemenea, obținerea unei autorizații și lipsa de personal calificat, pot duce la întârzieri.

În acord cu reglementările în vigoare și la această dată, energia electrică produsă de către prosumator, din surse regenerabile de tipul panourilor fotovoltaice, este injectată în rețea, dar la acest moment, prosumatorul nu are decât dreptul de a vinde energia electrică astfel produsă și nu de a folosi cantitatea rămasă la un alt punct de consum, fiindu-i astfel limitată opțiunea în ceea ce privește metoda de amortizare a investiției.

AUR consideră că acei prosumatori care produc energie electrică din surse regenerabile de tipul panourilor fotovoltaice și nu numai, să aleagă dacă vor să vândă energia produsă și livrată în rețeaua electrică furnizorilor cu care au încheiat contracte de furnizare sau să solicite utilizarea cantității de energie electrică produsă, la un alt loc de consum deținut în proprietate, care nu îndeplinește caracteristicile tehnice pentru a deveni producător de energie din surse regenerabile pentru propriul consum.

Din punct de vedere tehnic, o astfel de modificare legislativă nu ar implica nicio intervenție asupra rețelei electrice, nu aduce cu sine costuri suplimentare pentru nicio parte implicată în proces, ci reprezintă doar o extindere a viziunii prin conferirea unor drepturilor suplimentare prosumatorilor.

Abonare
Anunță-mă despre
guest
1 Comment
Cele mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments
Eugen Roman
Eugen Roman
1 year ago

Felicitări pentru inițiativă!!!

Type at least 1 character to search
1
0
M-ar interesa părerea ta, te rog să comentezi.x
()
x