Centralizarea Uniunii Europene

Centralizarea Uniunii Europene. Încă un avertisment față de modificarea tratatelor UE

Așa cum am anunțat în urmă cu nici două săptămâni, când eram la Varșovia, într-un articol apărut ieri în cunoscuta publicație Express, din Marea Britanie, se trage un semnal de alarmă cu privire la Centralizarea Uniunii Europene.

Centralizarea Uniunii Europene este acum o „obsesie” germană care reprezintă o amenințare pentru întregul bloc, susține Jacek Saryusz-Wolski, negociatorul aderării Poloniei la Uniunea Europeană.

Modificarea tratatelor ar duce la construirea unui „superstat” condus de Germania. Eurodeputatul Jacek Saryusz-Wolski, membru al Partidului Lege și Justiție din Polonia, a oferit un verdict dur cu privire la adoptarea amendamentelor propuse de Parlamentul European, conduse, printre alții, de către Guy Verhofstadt, criticul înrăit al Brexitului.

Saryusz-Wolski, care a vorbit în numele grupului Conservatorilor și Reformiștilor Europeni din Parlament, a declarat:

„Reforma propusă a tratatelor UE ar însemna o schimbare completă a sistemului și construirea unui superstat. Ea propune o centralizare radicală a UE, transformând-o de facto într-un superstat european oligarhic centralizat, dincolo de controlul democratic. Adoptarea acestor schimbări înseamnă slăbirea statelor membre prin reducerea și preluarea competențelor acestora.”

Textul care a fost propus de Guy Verhofstadt (Renew), Sven Simon (PPE), Gabriele Bischoff (S&D), Daniel Freund (Verts/ALE) și Helmut Scholz (Stânga) este rezultatul discuțiilor care au avut loc în cadrul Conferinței privind viitorul Europei, în mai 2022.

Grupul ECR a criticat cu înverșunare conferința, pe motiv că aceasta a fost „dominată de vorbitori care au reprezentat o perspectivă centralistă și părtinitoare din punct de vedere politic”.

Saryusz-Wolski a explicat, avertizând:

„Lucrările la raport s-au desfășurat într-un mod netransparent și incorect. Deși consensul a fost stabilit ca principală procedură decizională, acesta a fost rapid schimbat în „consens minus unu” pentru a exclude ECR. În ciuda gravității subiectelor privind modificările constituționale ale UE, nu a existat o discuție suficient de aprofundată și o analiză cuprinzătoare cu privire la toate subiectele. Au fost promovate schimbări de natură pur politică și ideologică.”

Europarlamentarului polonez Jacek Saryusz-Wolski, care a ridicat în mod repetat obiecții la amendamentele propuse de reprezentanții celorlalte grupuri politice, spune că modificările propuse în tratat reduc rolul statelor la cel de state federale: statele membre mai mici vor fi vasale ale celor mari, iar Germania va fi principala forță, cea care va conduce.

„Centralizarea Uniunii Europene este, se pare, o obsesie germană, chiar dacă aceasta ar putea dărâma întregul edificiu al UE.”

Textul a fost adoptat în comisie cu 19 voturi pentru, șase împotrivă și o abținere, iar votul în plen este așteptat să aibă loc în noiembrie, la Strasbourg.

Sursa foto: gisreportsonline.com

Abonare
Anunță-mă despre
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Type at least 1 character to search
0
M-ar interesa părerea ta, te rog să comentezi.x
()
x