Recunoașterea în mod oficial de către statul italian a românilor drept minoritate națională

Deputatul AUR, Antonio Andrușceac, a solicitat reprezentanților Guvernului de la Roma recunoașterea oficială a românilor rezidenți în Italia drept minoritate națională.

Antonio Andrușceac, în calitate de președinte al Grupului parlamentar de prietenie cu Republica Italiană, a participat marți, 17 ianuarie a.c., la o întâlnire cu reprezentanții unei delegații din Republica Italiană condusă de domnul Giorgio Silli, secretar de stat pentru Afaceri Externe și Cooperare Internațională. Întâlnirea care a avut loc la Parlamentul României, la inițiativa deputatului AUR și a vizat, în primul rând, drepturile românilor din Italia. 

În cadrul discuției, domnul Antonio Andrușceac a subliniat importanța deciziei ca românii din Italia să fie recunoscuți în mod oficial de către statul italian drept minoritate națională. Potrivit deputatului AUR, această decizie este una firească și este susținută de structura populației din Italia și de faptul că românii reprezintă una dintre cele mai însemnate minorități din statul italian. 

„Comunitatea românilor din Italia este una importantă pentru statul italian, dar și pentru țara noastră, ei fiind contributori esențiali la PIB-ul României prin ceea ce trimit în țară. (…) Rugămintea majoră pe care v-o înaintez este să transmiteți Guvernului italian și doamnei premier Giorgia Meloni solicitarea noastră de a se lua în calcul în viitorul cât mai apropiat problema minorității românilor și recunoașterea acestora, așa cum s-a întâmplat în cazul altor minorități mult mai puțin importante din punct de vedere numeric, pentru că este un pas în ceea ce înseamnă atât reciprocitate, cât mai ales relații de normalitate și de prietenie.

De asemenea, vrem, așa cum ne propunem noi și cum am avut discuții cu reprezentanții oamenilor italieni de afaceri din România, să oferim un model prin care românii din Italia să fie parte la luarea deciziei, în zona administrației publice locale și centrale. Vom cere să vă gândiți la posibilitatea ca românii, pe criterii meritocratice, nu pe bază de apartenență politică, să fie integrați chiar și în viața politică din Italia, aceștia fiind cetățeni italieni foarte mulți dintre ei”, a spus deputatul AUR, Antonio Andrușceac. 

La rândul său, Giorgio Silli a afirmat că totul se poate îmbunătăți, iar când va fi creat grupul parlamentar de prietenie italiano-român această chestiune poate fi aprofundată. 

„Eu, în calitatea mea, sunt la dispoziția Guvernului și voi avea și propuneri legislative care să poată fi discutate în cadrul comisiilor parlamentare. Fără îndoială că putem să semnăm și acorduri. Trebuie să înțelegem care e obiectivul și să stabilim pașii pe care trebuie să îi parcurgem. Acest Guvern are o susținere foarte importantă în Parlament și aceasta deja ne anunță că va fi vorba și despre o stabilitate pe termen lung”, a precizat secretarul de stat italian pentru Afaceri Externe și Cooperare Internațională.  

La întâlnirea de la Parlament au mai participat E.S. domnul Alfredo Durante Mangoni, ambasadorul Republicii Italiene la București, precum și liderul filialei din România a Fratelli d’Italia, domnul Lino Elicona.

Post a comment:

Comment

Type at least 1 character to search
link partner best website game online: ligaciputra ligagg88 dolar138 gas138 kingceme hoki99 bos88 zeus138 sky77 gaspol168 slot5000 babe138 luxury12 indobet luxury111 elanggame