CTP, nu mai MINȚI!

Fake-news rostogolit de Cristian Tudor Popescu în presa din România: aș fi fost „fugărit” de la târgul de carte Gaudeamus și aș avea gărzi

Ieri am trecut pe la târgul de carte Gaudeamus, ca și vizitator. Nu eram cu gărzile de corp după mine (nici nu am așa ceva), ci cu trei colegi de partid cu care fusesem la protestul de la Pitești și nici nu am fugit niciunde în ciuda titlurilor care au urmat: Cum a fost fugărit George Simion de la târgul de carte Gaudeamus: „Asta cu familia e o amenințare de tip mafiot?”. De fapt, eu am stat în total circa două ore la târgul de carte, am salutat și am fost salutat de sute de oameni (nu neapărat că m-ar simpatiza persoanele respective), iar de plecat am plecat pentru că mă grăbeam la un post de televiziune nu că m-ar fi fugărit cineva. De fugit, fug alții, Virgil Popescu, de exemplu.

CTP face ce știe mai bine

Învechit în rele, de la Adevărul în 1990 unde ovaționa venirea minerilor până la Digi24 care chiar și ei l-au dat afară, Cristian Tudor Popescu a ales să facă ce știe mai bine: propagandă și dezinformare. Chiar la începutul acestui an, CTP declama la Digi24 că am vrea un soi de dictatură: „AUR vrea să înlocuiască democrația cu conducerea dictatorială. Nevoia de violență a crescut în societate în ultimii ani”.

La Gaudeamus m-am întâlnit cu un scriitor ciudățel, care interpretează urări de bine pentru familie de sărbători ca o amenințare mafiotă. E normal, scriitorii pot avea genul acesta de imaginație. Dar jurnaliștii sunt datori să își verifice informațiile. Ori eu nu prea sunt genul timid, căruia dacă îi zice cineva de rău, fuge repede să plângă în brațele mamei. Așa că îmi pare rău să îl anunț pe Cristian Tudor Popescu dar cât am fost la Romexpo, în afară de a cumpăra cărțile de care sunt interesat, am dat chiar și peste adversari serioși, politici, chiar din rândul celor pe care îi acuzăm, cum ar fi Raed Arafat sau Adrian Cioroianu, și nu ne-am dat în cap, nici nu ne-am adresat injurii, cadrul fiind totuși un târg de carte.

Ceea ce mi se pare cu adevărat înspăimântător este fenomenul în sine: premisa că un târg de carte este un spațiu rezervat doar unei elite autodefinite ca atare. Impulsul lugubru al izgonirii celor care nu corespund tiparului (pardon de expresie) acceptat de aristocrația stabilimentului.
Cărțile trebuie să lumineze mintea și sufletul oamenilor, nu să îi împartă în tabere. Cultura și cunoașterea sunt cel mai prețios patrimoniu al umanității, nu proprietatea unor geambași care își arogă dreptul de a le împărți cui cred de cuviință.
Am fost la edițiile precedente ale târgurilor de carte din București și voi merge la toate cele ce vor urma. Nu m-am speriat niciodată de cititorii exclusiviști sau excentrici, dar încep să mă tem de scriitorii care își selectează clienții pe criterii ideologice.

Ce am observat la Târgul de anul acesta

M-am bucurat să văd foarte multă lume la Gaudeamus. Deși eram patru oameni, la final am terminat și banii și mâinile în care puteam duce cărțile. Ba chiar am evitat să intru mai mult la standurile de la editura Trei și editura Meteor pentru că mai îmi trebuiau trei perechi de mâini. Cu excepția unei cărți de literatură (luată ca o rugăminte a autoarei), restul achizițiilor sunt din domeniul istoriei și politicii:

Ca și surprize în aceste domenii, am descoperit cu bucurie cărți de la editurile Paul Editions

și Argonaut, ultimii din Cluj-Napoca.

Bineînțeles, m-am bucurat să revăd standurile pe care le-aș fi golit la BookFest, de la Eikon sau de la editura Militară.

Și să nu uit și de editura Vremea, care conform celor citate de CTP ar fi o editură mică…

sau frații de peste Prut, de la Cartier sau Litera, veniți acum și cu Eurodidactica, care are cea mai largă gamă de hărți.

Desigur, nici nu știu cum am putut cumpăra aceste cărți sau să fac pozele nemișcate, eu fiind pus pe fugă de bibliofili, conform CTP.

A, sigur, și antisemitul de mine și-a făcut rapid și o poză cu Teșu Solomovici:

Mulți dintre proprietarii editurilor cu care am vorbit mi s-au plâns de prețul la hârtie, care s-a dublat, ba chiar s-a triplat în unele cazuri și asta va face imposibilă editarea de carte. Responsabilul editurii EVENIMENTUL ȘI CAPITAL mi-a povestit despre felul în care marii vânzători de carte, cum ar fi Elefant.ro sau Diverta, îi lasă cu jumătate din prețul de vânzare a unei cărți și nu există o alternativă pentru distribuția de carte. Vom reveni aici cu o discuție și o inițiativă legislativă.

În loc de concluzie

În anii mei de activism civic, am profitat și eu de Bookfest sau Gaudeamus pentru a-mi promova ideile, așa cum face CTP astăzi. Și chiar el, culmea ipocriziei, incită la violență și marșează pe ideea unei lumi literare în care cei ca AUR nu au ce căuta.

În 2010 de exemplu i-am strigat lui Ion Iliescu că locul lui e la pușcărie, nu să lanseze cărți (a fost printre ultimele ieșiri publice ale bătrânului bolșevic).

În ciuda celor care ne acuză că suntem oamenii rușilor, în 2014 am protestat împotriva Rusiei ca și invitat de onoare al târgului Gaudeamus – vedeți video

Articolul scris de mine atunci este aici: https://adevarul.ro/blogurile-adevarul/mesajul-dual-al-rusiei-la-targul-de-carte-1580165.html

Cristian Tudor Popescu este un om al sistemului din vechea gardă, care crede că se poate minți poporul cu televizorul. Din nefericire pentru el, acum toată lumea are un telefon mobil și poate surprinde orice cadru. Am făcut zeci de poze cu vizitatori ai târgului Gaudeamus. Spre surprinderea mea, mare parte dintre ei erau tineri, deși simpatizanții de bază ai AUR sunt, de regulă, de vârsta a doua și a treia. Nu am avut un cameraman cu mine, cum am de obicei ( vedeți de la Bookfestul din iunie cadre cu mine după minutul 20 aici, dar pozele au fost făcute, apar pe net, nu am de ce să mă justific.

În schimb, mi-a apărut în față acest text, unde apare și numele lui CTP. Un text pentru care protagoniștii ar trebui să se justifice…

Mai țineți minte?

 

Când îl vedeți pe Andrei Caramitru, pe Rareș Bogdan, pe Sighiartău, pe Ciolacu și pe restul, nu-i mai numesc, care fac acum pe patrioții indignați, să țineți minte următoarele:

 

1) Când Ambasada Austriei se băga în treburile interne ale României, în favoarea PNL-USR, Austria era bună. Nu era cu rușii.

 

2) Când Austria, prin Raiffeisen, stimula protestele – legitime de altfel – împotriva Guvernului, astfel intervenind în viața politică a României, Austria ERA BUNĂ. Nu era cu rușii.

 

3) Când Austria, prin Raiffeisen Bank, promova evenimente despre Transilvania, în care nu apărea cuvântul România, dar de care beneficia elita PNL, în frunte cu actualul europarlamentar Mircea Hava, fostul primar al Albei – Iulia, Austria era bună. Nu era cu rușii.

 

4) Când primarul PNL al Albei Iulia a ales să construiască proiectul orașului în jurul simbolurilor administrației austriece, sub care au suferit românii de-acolo, Austria era bună. Nu era cu rușii.

 

5) Când primarul PNL al Timișoarei transforma ocupația austriacă a orașului în eliberare, în ciuda tuturor evidențelor suferințelor îndurate de români sub „eliberatori”, Austria era bună.Nu era cu rușii.

 

6) Când șeful OMV negocia direct cu Iohannis pe legea offshore, Austria era bună, pentru că i-o „trăgea” pesede-ului. Nu era cu rușii, deloc.

 

7) Când Iohannis a numit un ministru – Virgil Popescu – care este legat ombilical de OMV, fiind într-un conflict de interese cât planeta, Austria era bună. Nu era cu rușii.

 

8 ) Când ministrul de externe al României spunea austriecilor „Trebuie să priviți România aproape ca și un nou land federal”, Austria era bună. Nu era cu rușii. Atunci, CTP-ul ne făcea pe noi „naționaliști”, „nostalgici”, „ceaușiști”. Acum, a realizat brusc că austriecii sunt neo-naziști…Și cu rușii.

 

9) Azi, în ziarul domnului Tolontan se titrează: „CORESPONDENȚĂ DIN AUSTRIA. Expertă de origine română din Viena: „Nehammer reacționează doar la demonstrații de forță. Românii trebuie să înceteze cu atitudinea umilă!”. Când ziceam noi că trebuie să terminăm cu acceptarea umilinței la noi acasă, ne-ați făcut albie de porci.

 

Și exemplele pot continua. Cât de tâmpiți ne credeți?

 

În aceste condiții, cum poate vreun politician să vină să spună că el „negociază” cu Austria? Ce să negociezi când ai acceptat deja totul? Poți negocia când ai cu ce, când ai un atu, o armă ascunsă. Când poți afecta interesele celuilalt, printr-o mișcare a ta, atunci poți negocia cu el. Ce să negocieze statul român cu Austria, când s-a pus ÎN GENUNCHI în fața lui?

Voi, în viața reală, negociați cu cerșetorii? CTP-ule, crucișătorule, Negruțiu, Mîndruță și voi restul de tonomate, voi negociați cu cerșetorii pe care-i întâlniți pe trotuar? Normal că nu. Dar în același timp, 20 de ani ne-ați spus să ne punem în genunchi în fața oricui, că ne va fi bine. Bine? Bine v-a fost doar vouă, care v-ați îmbogățit din „promo” sau „PR” de la ei.

Voi i-ați tâmpit pe oameni „să fie eroi în turul 2”, voi ați inflamat ura și partizanatul anti-românesc în această țară, voi ați nenorocit copiii ai căror părinți au plecat la muncă în străinătate din cauza politicienilor pe care i-ați promovat de 20 de ani.

De ce nu cereți mă, demisia președintelui, responsabilului cu politica externă, așa cum i-ați cerut-o premierului pentru un incendiu într-un club privat? Că n-ați primit ordinul…blestemați ce sunteți.

Vorba poetului, „Să nu dea Dumnezeu cel sfânt, /Să vrem noi sânge, nu pământ!…”

Distribuie articolul pe Social Media
Abonare
Anunță-mă despre
guest
0 Comments
Cele mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments
Type at least 1 character to search
0
M-ar interesa părerea ta, te rog să comentezi.x
()
x