Departamentul pentru Republica Moldova – pilon al politicii prezidențiale în următorii cinci ani

România are datoria istorică, morală și strategică de a trata Republica Moldova nu ca pe o țară vecină, ci ca pe o parte vie a națiunii noastre. Un spațiu rupt prin forță, dar niciodată înstrăinat în suflet. A venit timpul să ne schimbăm raportarea instituțională și să privim din nou Basarabia cu ochii unei țări-mamă care își așteaptă fiii acasă.

Voi înființa la Președinție Departamentul pentru Republica Moldova, condus de un consilier prezidențial dedicat exclusiv acestui dosar. Acest departament va avea un rol fundamental, pe cinci direcții strategice:

  1. Coordonarea și evaluarea tuturor politicilor privind Republica Moldova

Departamentul va deveni centrul relației bilaterale, locul unde toate inițiativele guvernamentale, diplomatice, economice sau culturale care implică Republica Moldova vor fi corelate, evaluate și îmbunătățite. Nu vom mai accepta haosul, paralelismele și lipsa de viziune. Vom construi o politică unitară de apropiere și compatibilizare a celor două maluri ale Prutului.

  1. Vector de comunicare externă și diplomatică pentru Reunificare

Alături de Ministerul Afacerilor Externe, Departamentul pentru Republica Moldova va fi purtătorul de mesaj al României în fața partenerilor internaționali, promovând beneficiile reunificării din perspectivă:

  • geopolitică (stabilitate în flancul estic NATO);
  • economică (piață comună, proiecte energetice și logistice integrate);
  • identitară (restabilirea unității naționale românești).

Vom afirma fără echivoc, pe toate canalele diplomatice și mediatice, că Reunirea nu este doar o dorință istorică, ci o soluție strategică pentru întreaga regiune.

  1. Pregătirea Ministerului Reunificării

Departamentul va deveni școala de cadre și expertiză care, în momentul oportun, va constitui nucleul Ministerului Reunificării, pe modelul Republicii Coreea (Coreea de Sud). Vom avea funcționari și experți pregătiți, capabili să gestioneze tranziția administrativă, economică, legislativă și instituțională a procesului de reunificare.

  1. Vizite de stat transformate în misiuni economice și diplomatice

România va renunța la vizitele de curtoazie sau de fațadă la Chișinău. Fiecare responsabil guvernamental care va merge în Republica Moldova va fi însoțit de o echipă de lucru: oameni de afaceri cu potențial investițional și reprezentanți ai Departamentului pentru Republica Moldova, gestionari ai dosarului. Nu mergem să facem poze, ci să construim punți reale, durabile și profitabile pentru ambele maluri ale Prutului.

  1. Compatibilizarea instituțională și sprijin prioritar pentru Mitropolia Basarabiei

Departamentul va avea de asemenea în responsabilitate monitorizarea și susținerea instituțională a Mitropoliei Basarabiei, instituție oficială a statului român în spațiul dintre Prut și Nistru. Această mitropolie, afiliată canonic Patriarhiei Române, a fost lăsată în umbră de statul român timp de trei decenii și marginalizată de toate guvernările de la Chișinău. Mitropolia Basarabiei va primi atenția cuvenită și protecția instituțională necesară, ca simbol viu al continuității spirituale românești în Basarabia.

România are nevoie de un plan clar, coerent și constant pentru Republica Moldova. Nu mai putem lăsa acest subiect strategic la voia întâmplării, a schimbărilor politice sau a birocrației fără suflet. Reunificarea este un proces, nu un eveniment, și acest proces trebuie pregătit temeinic, etapizat și coordonat la cel mai înalt nivel.

Departamentul pentru Republica Moldova va fi expresia instituțională a acestei viziuni. Va fi instrumentul prin care vom aduce Basarabia tot mai aproape de România, în fiecare zi. Nu prin vorbe mari, ci prin fapte, politici și strategii clare.

Un asemenea departament a existat în arhitectura instituțională românească, fiind creat în 2003 și presupunând întâlniri interministeriale periodice având o reprezentare de secretari de stat sau miniștri din fiecare minister. Din păcate, lipsa de coerență instituțională l-a aruncat în irelevanță numai după un an…

Distribuie articolul pe Social Media
Abonare
Anunță-mă despre
guest
0 Comments
Cele mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments
Type at least 1 character to search
0
M-ar interesa părerea ta, te rog să comentezi.x
()
x