Iertăm, dar nu uităm

PoliticIertăm, dar nu uităm

Iertăm, dar nu uităm

Am participat, în acest weekend, la comemorarea masacrului din Trăznea. Am făcut-o pentru că memoria celor uciși fără milă trebuie să dăinuie în continuare în spiritele tuturor românilor. Știu, vorbim despre o perioadă foarte neagră din istoria țării noastre, dar suntem obligați să ne studiem trecutul, să iertăm dacă e cazul, și să nu uităm niciodată ce s-a întâmplat.

Românii și evreii care au fost secerați de focurile de mitraliere hortyste, străpunși cu săbiile și baionetele, trebuie comemorați în mod onest, an de an, atât pentru a permite generațiilor actuale să învețe din greșelile trecutului, cât și pentru a ne asigura că astfel de tragedii nu se vor mai întâmpla niciodată pe teritoriul țării noastre.

Atât Trăznea, cât și Ip, sunt și vor rămâne o pagină neagră în istoria vecinilor noștri maghiari, o amintire peste care nu vor trece atât de ușor. Dar trebuie să o facă. Trebuie să își asume greșelile pentru ca rănile noastre să intre într-un proces de vindecare onest.

Răzbunarea grofului Ferenc Bay asupra populației românești și evreiești de acum 83 de ani, venită pe fondul Dictatului de la Viena, a vrut să zdruncine însăși spiritul înaintașilor noștri. A scos la suprafață toată răutatea de care poate să fie capabil un om în efortul acestuia de a-și căuta așa-zisa dreptate. Dar uite-ne aici, 83 de ani mai târziu, mai puternici ca niciodată. Mai uniți ca niciodată. Gata să ne apărăm semenii, fie ei evrei, maghiari, români sau rromi. Gata să cinstim memoria tuturor celor care au avut de suferit în trecut.

Nu scriu aceste rânduri ca să provoc polemică, nicidecum. Le scriu pentru a crea o punte între generații, pentru a promova o comunicare sănătoasă între comunitățile noastre. Nu avem cum să ne ignorăm trecutul, dar trebuie să avem puterea să ne iertăm semenii. Chiar și călăii. Indiferent de greșelile săvârșite de aceștia. Și asta vom și face: îi vom ierta, dar nu îi vom uita.

Voi continua să particip la astfel de acțiuni, pentru că România are nevoie să își cunoască trecutul. Cu bune și cu rele. Și îi invit și pe restul compatrioților noștri, indiferent de etnia acestora, cât și pe vecinii noștri maghiari, să reflecte asupra istoriei acestora. Să învețe din greșelile trecutului, pentru a nu le mai repeta niciodată.

Martirii din Trăznea și Ip își strigă și acum nedreptatea, dincolo de mormânt. Ani de zile au fost ignorați de autoritățile centrale, pentru că aceștia au reprezentat un subiect incomod pentru politicienii noștri de duzină. Acest ciclu al ignoranței se termină aici, acum. AUR se va asigura de acest lucru.

Abonare
Anunță-mă despre
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Type at least 1 character to search
0
M-ar interesa părerea ta, te rog să comentezi.x
()
x