Vacanța lui George Simion cu Ilinca prin România | FOTO&VIDEO

Vacanța lui George Simion cu Ilinca prin România. Am fost, în doi, prin România și vă recomandăm zece obiective turistice din țară pe care nu trebuie să le ratați.

La începutul marii panici induse, numită CoronaVirus, am publicat următoarea postare pe Facebook:

“Când se va încheia situația de urgență Coronavirus, faceți o faptă bună pentru restul anului 2020. Petreceți-vă vacanța în România, mâncați în restaurante din România. Dormiți în hoteluri din România. Vizitați locurile turistice din România. Cumpărați produse Românesti în magazinele Românesti. Sprijiniți companiile care au avut dificultăți din cauza lipsei de vânzări.
Și cumpărați florile și plantele din florării din cartierul dvs., nu din hipermarketuri. Avem nevoie. Și votați doar partide care țin cu neamul românesc, nu cu alte neamuri!”

Stiu că puțini mai țineți minte ce am făcut săptămână trecută. Însă eu încerc să nu las nicio promisiune neonorata. În acești trei ani numai de vacanțe nu am avut timp. Iar momentele când am avut, totuși, ceva vreme departe de agitația cotidiană, le-am folosit pentru a recupera somnul lipsă.

Vacanța lui George Simion cu Ilinca prin România. Iată ce a ieșit

Dar, în luna august 2023, profitând de campania “Vara românilor”, în care am mers să ținem audiențe parlamentare la firul ierbii, în peste 2.300 de localități, am luat-o pe Ilinca de mână și am îmbinat utilul cu plăcutul.

Începutul călătoriei a fost în județul Cluj. Dincolo de Huedin, e un sat binecuvântat numit Alunișu, în comuna Sâncraiu. Comuna e condusă destoinic de un primar UDMR, dar nu din rândul celor care urăsc orbește tot ce este românesc. Așa că l-au primit în Alunișu și pe eroul nostru, Avram Iancu:

 

Cascada Răchițele, una dintre cele mai frumoase cascade din România

De la Sâncraiu am mers în împrejurimi spre Barajul Tarnița-Lăpuștești, o marotă reinventată de actualul ministru al Energiei, Sebastian Burduja, și spre Lacul Beliș.

1. Cascada Răchițele, numită și Vălul Miresei, este una dintre cele mai frumoase cascade din România. A fost prima atracție turistică pe care v-o recomandăm. Se poate merge cu mașina până la 1 kilometru de cascadă. Pentru cei care vor un traseu ușor de munte, zona este foarte pitorească și accesibilă celor care, ca și noi, nu sunt antrenați pentru trasee mai complicate.

Răchițelele este și comuna natală a lui Emil Boc. Aici sunt multe controverse legate de felul în care au fost trădați cei din rezistența anticomunistă. Căutându-le urmele, care până la urmă duceau spre o troiță ridicată în drumul spre Doda Pilii, am dat peste Pensiunea Popas în Apuseni, condusă de urmași ai lui Teodor Șușman, lider al rezistenței armate din munți, contra ocupației sovietice. Vă recomandăm și pensiunea atât pentru condiții, cât și pentru gazde, care mi-au întărit încrederea în proverbul „așchia nu sare departe de trunchi.”

Revenind – Cascada Vălul Miresei, o atracție turistică ce nu este promovată îndeajuns, eu cel puțin am auzit de ea pentru prima oară când am ajuns în zonă. Cascada are aproximativ 35 de metri înălțime, făcând-o una dintre cele mai impresionante din România. Dacă treceți prin comuna Mărgău, Cluj, nu ezitați să vă opriți la ea.

Video, AICI.

Cel mai probabil însă, dacă nu vă propuneți în mod special să cunoașteți România, nu veți ajunge pe aici. Dacă ați ajuns, totuși, vă recomandăm să continuați drumul în Apuseni.

Peste munți, statuia lui Horea, Cloșca și Crișan

Trecând peste munți, pe un fost drum forestier, acum asfaltat și bine întreținut, prin Poiana Horea, ajungeți la Albac.

Aici am găsit o frumoasă statuie reprezentându-i pe eroii noștri naționali, Horea, Cloșca și Crișan:

 

De aici, aveți posibilități multiple: fie spre peștera Scărișoara, fie spre Arieșeni, fie spre Roșia Montană

2. Noi am ales ultima variantă, Roșia Montană, întrucât am vrut să îi arăt Ilincăi zona care m-a făcut să fiu ceea ce sunt astăzi.

“Nu noi salvăm Roșia Montană, ci Roșia Montană ne salvează pe noi” – un slogan care astăzi este mai adevărat că niciodată.

Din mișcarea de rezistență a localnicilor am avut multe de învățat.

I-am găsit pe toți la casele lor, o parte chiar reveniți. Pictorul de la Tău Brazi robotea prin casă și s-a bucurat mult să mă vadă pentru că mă știa de la televizor. Nu își amintea că am stat în casa lui în 2006, dar susținea AUR – cuvânt care la Roșia Montană are multiple valențe.

Mare bucurie a fost să mă reîntâlnesc și cu Sorin Jurca (care a dus-o pe Ilinca să facă sute de poze) și cu Zeno Cornea, de care tare greu am putut să ne dezlipim, așa că am ajuns la următoarea destinație foarte târziu în noapte.

 

Casa Ion Rațiu devenită hotel

3. Casa Ion Rațiu

Am ajuns destul de tărziu aici, dar ne-am bucurat mult să dormim în casa, astăzi devenită hotel, bistro și centru juridic, celui mai bun președinte pe care România nu l-a avut. Dimineață am servit un mic dejun foarte gustos, pregătit cu grijă, în diferite stiluri internaționale, conform indicațiilor date de stăpâna casei, Elisabeth Pilkington Rațiu.

Eu am optat pentru micul dejun englezesc, ca să fiu sigur că nimeresc specificul.

Altminteri, cu foarte bun gust aranjat totul în această casă-muzeu a singurei familii nobiliare românești din Turda.

4. Salina Turda

Salina Turda este una dintre cele mai faimoase și impresionante mine de sare transformate în atracții turistice din România. Am fost bucuroși să vedem coadă de oameni la casierie, familii cu câte doi sau trei copii. Erau veniți special pentru a vizita Salina și pentru a beneficia de proprietățile ei terapeutice. Dar și mai încântați am fost de condițiile din interior, reamenajarea Salinei din 2009 punând-o printre locurile unde putem spune cu adevărat că suntem în topul european.

 

Video, AICI.

Cheile Turzii, Masivul Ceahlău, Capul lui DECEBAL și cazanele Dunării

 

5. Vacanța lui George Simion cu Ilinca prin România a continuat la Cheile Turzii

Mai departe, conduși de excelentele noastre gazde, soții Irimie, am mers spre un loc unde, deși trecusem de multe ori în trecut, nu am avut răgazul necesar să intru.

Pentru prima dată ajunși la Cheile Turzii, am descoperit un platou unde erau și câteva terase pentru turiști. Pentru a ajunge la capătul de sus al Cheilor a trebuit să traversăm trei poduri de-a lungul celor aproape patru kilometri. Fiecare pod se numea într-un fel: primul pod- “Vizuina Spalata”, al doilea este “Mijlocul Cheii”, iar ultimul- “Podul Pesterilor”.

Recomand vizita de la Cheile Turzii pentru frumusețea platoului și liniștea zonei.

 

Am fost la Untold. Nu ne-a plăcut

6. Masivul Ceahlău

După ce am fost chiar și la Untold (nu ne-a plăcut) împreună cu viitorii noștri fini de la Arad, am ajuns la Botoșani, de unde ne-am cumpărat Buric de Săveni, și am fost la Barajul de la Stânca Costești (a cărui construcție a fost finanțată exclusiv de România, costând echivalentul a 60 de tone de aur). Am avut marele noroc să prindem, totodată, și pelerinajul anual la Mănăstirea Ceahlău.

Am urcat nepregătiți și credeam că nu mai ajungem, dar credința face totul posibil. Recomand oricui, măcar o dată în viață, să ajungă la mănăstire, unde datorită ostenelii viețuitorilor, am fost așezați la masă, pe acest Tabor românesc.

Video, AICI.

7. Capul lui DECEBAL și cazanele Dunării

Sigur că nu peste tot în România lucrurile sunt amenajate corespunzător. Întorși în București, luând-o pe linia Dunării, mai degrabă am avut dezamăgiri. Lipsa unei case memoriale a lui Marin Preda la Siliștea Gumești a fost una dintre ele. Lipsa atracțiilor pe Dunăre, la fel. Până ajungi la Cazane…

Chipul lui Decebal este unul dintre cele mai interesante obiective din zona Cazanele Dunării, este o realizare de mare anvergură, o lucrare impresionantă pe care nu ai cum să o ratezi. Nu știu alți miliardari din prezent cum sunt, dar cu siguranță patriotul Iosif Constantin Drăgan, fie și numai prin această lucrare, a lăsat în urmă României mult.

Dacă tot sunteți acolo, puteți merge cu barca și vizita multe alte locuri, de la cazanele Mici, Cazanele Mari, Mănăstirea Mraconia sau Tabula Traiana.

 

Am descoperit Țara Almajului

8. Moara de la Tunel

Urcat mai degrabă din interes politic, pentru a vedea starea organizațiilor din Caraș-Severin, am descoperit o altă minune aproape necunoscută: Țara Almajului și morile de pe valea Rudăriei. Unică în Europa, rezervația mulinologică de la Eftimie Murgu include zeci de mori de apă care erau folosite de localnici pentru măcinarea făinei. Moara cu Tunel, Îndărătnica de la Perete, Humbroanea, Viloanea, Trailoanea, Podu Ilochii, Vamolea, Moara din Țarină, Brușoanea, Micloșoanea și celelalte, majoritatea prezervate, sunt un tezaur care trebuie păstrat.

Uitați filmulețul făcut de Ilinca la Moara de la Tunel.

VIDEO, AICI.

Și mai mare mi-a fost bucuria că în comuna natală a lui Eftimie Murgu, artizanul și primarul (fost) care a dat valoare acestui tezaur, Mihai Vlădia, tocmai era numit președinte al Organizației locale AUR.

9. Cascada Bigăr

Mergând mai departe, am oprit la Cascada Bigăr, care în ciuda ruperii survenite în 2021, este tot incredibil de frumoasă și merită vizitată.
Și amenajarea dimprejur tot la nivel înalt este, iar în schimbul unui bilet de cinci lei poți vizita în profunzime, dacă ai și timp, rezervația naturală din Parcul Național Cheile Nerei-Beuşniţa.
În profunzime puteam intra și în alte obiective turistice din judeul Caraș-Severin, care mi-a făcut impresia că este unul din județele total neexploatat corespunzător din punct de vedere turistic: Ochiul Beiului, Peștera lacul Dracului, grota Haiducilor, Munții Semenic. Vom reveni cu drag și în aceste locații minunate!

Delta Dunării și…un an de la nunta noastră

10. Delta Dunării, pentru prima oară pe și cu sufletul meu

Mai fusesem de câteva ori în Delta Dunării, in Chilia și Sulina, dar mai mereu în fugă sau fără să am starea sufletească necesară pentru a mă bucura cu adevărat de această zonă deosebită. De data asta am avut tot ce îmi trebuie. Am finalizat luna prin țară inspirat și de Daniel Iluşcă, preşedintele Asociaţiei Patronale în Turism Delta Dunării.

„Să facă membrii guvernului concediile în Delta Dunării; ar fi un exemplu pentru noi“. „Să vină cu familiile, să guste şi să simtă frumuseţile Deltei Dunării şi posibilităţile care există în Delta Dunării de petrecere a timpului liber“, este declarația facută de Daniel Ilișcă, ca idee de salvare a turismului in Delta.

Pe 22 August am ajuns la Tulcea. Nu vă zicem cât de mult ne-a placut, cu siguranță ați observat asta din postările noastre. Am vizitat Rezervația Biosferei Deltei Dunării, unde veți vedea lebede, cormorani sau egrete, dar și zone de nuferi și stuf. Am pozat toate astea și le-am împărtășit cu cei care ne urmăresc.

Cel mai bun storceag

Prietenul nostru Iancu Naciadis ne-a spus de “mama Sanda”, care avea un punct gastronomic local. Aici se mânca cel mai bun storceag din Sfântu Gheorghe. Recomandăm mâncarea de la mama Sanda! Și mai mult recomandăm brațul Sfântu Gheorghe, pe canale: acolo este încă Delta cea despre care am citit.

Vizavi de mama Sanda am dat peste un grup de prieteni din București, care transformaseră casa bunicii într-un local plin de viată, cu muzică bună (Red Ravine Band) și preparate din pește.

 

 

A doua zi am vizitat portul din Jurilovca și am intrat la restaurantul BOLD – Tradiție & Inovație, unde l-am cunoscut pe Vasi și familia lui. Întors în România după ani grei de muncă în străinătate, acesta și-a deschis propria afacere cu preparatele specifice locului. Aici am mâncat cea mai bună saramură de pește! Dacă ajungeți la Jurilovca, la Bold se mănâncă foarte bine, gătește chiar Vasi :). Pentru turiștii cu mai mare dare de mână, ce au făcut frații Mergeani la Razelm Resort este ceva ce rar întâlnești, chiar și în străinătate. De la Jurilovca/Vișina am luat barca spre partea unde Delta și Marea se întâlnesc: la Gura Portiței.

Vă mai aduceți aminte de nuntă?

La un an de la nuntă, ne-am îmbracat costumele tradiționale pe care le-am purtat în 27 August 2022. Atunci, am refăcut pozele de la nuntă, doar că pe nisip. Au o plaja destul de spațioasă, case lipovenești cu acoperiș din stuf, dar și plaje aerisite și liniștite.

Vă lăsăm o poză cu noi de la un an de la nuntă:

Cu bunăvoința fotografului Mugur Vărzariu

Am scris despre 10 locuri dar trebuia să scriu despre zeci. Casa memorială de la Bădăcin și Memorialul Holocaustului de la Șimleu o să reprezinte un articol următor, când apuc.

Colibița și Tihuța sunt țintele viitoare pentru mine și Ilinca. Despre Bucovina nu am mai spus nimic. Pentru că acolo este a doua casă pentru noi, cuvintele chiar ar fi de prisos.

Sunt un om care a luat, la propriu și la figurat, România la pas de multe ori. Nu mă așteptam să descopăr atâtea locuri noi și sa aflu atat de multe alte detalii despre care nu știam mare lucru. Acest tur de forță mi-a reconfirmat faptul ca avem o țară incredibil de frumoasă și diversă pentru care merită să te lupți pana la capat. Și asta vom face și de acum înainte, cu mai mare putere!

Post a comment:

Comment

Type at least 1 character to search
link partner best website game online: ligaciputra ligagg88 dolar138 gas138 kingceme hoki99 bos88 zeus138 sky77 gaspol168 slot5000 babe138 luxury12 indobet luxury111 elanggame