În sfârșit, o analiză neutră în presa de limbă maghiară!

Vă las, mai jos, un articol tradus din TransTelex pe care îl consider cât de cât pertinent despre intrarea AUR în ECR, o analiză relativ corectă, departe de propaganda oficială a guvernelor de la București și Budapesta.

Sub titlul: ”AUR a intrat în ECR, Fidesz nu, deși există mai multe asemănări între cele două părți decât credem”, jurnaliștii de la TransTelex au realizat o analiză coerentă și aproape pertinentă despre Fidesz / UDMR / AUR.

Mai jos vă prezint pasaje din această analiză, pe care o găsiți, în întregime, AICI.

”A fost aprobată în unanimitate alăturarea reprezentanților AUR la ECR. Deși Fidesz nu s-a alăturat oficial facțiunii conservatorilor și reformiștilor europeni pentru că în ea a fost inclusă AUR, există de fapt mai multe asemănări între cele două partide decât credem. Atât AUR, cât și Fidesz se angajează în retorică radicală, eurosceptică și naționalistă și exprimă mesaje pro-ruse, deși AUR este mult mai restrâns în această privință decât partidul de guvernământ maghiar. Acesta este, probabil, motivul pentru care Fidesz nu a putut fi inclus în ECR”.

Jurnaliștii citează declarația mea de ieri în care spuneam că sunt încrezător că, împreună cu alte guverne conservatoare, putem asigura bunăstarea națiunilor europene și putem preveni crearea unui superstat federal european.

Site-ul mai sus amintit notează că:

”În campania electorală, UDMR-ul a făcut campanie în primul rând cu lozinci anti-AUR și anti-Bruxelles, însă, după alegeri, însuși Gyula Winkler, reales reprezentant în Parlamentul European, a afirmat că AUR, din România, și Fidesz, din Ungaria, se află în aceeași aripă de dreapta radicală în familia de partid, în ECR. Viktor Orbán a indicat anterior că Fidesz, care e independent în Parlamentul European de când a părăsit Partidul Popular, ar dori să se alăture ECR. Chiar și după summitul UE de luni, premierul a scris pe Facebook: „Vom uni forțele dreptei europene”.

”Acest lucru nu s-a întâmplat, deși Orbán și Meloni s-au întâlnit luni la Bruxelles. Înainte de summitul UE, premierul italian l-a primit pe Viktor Orbán, iar cei doi șefi de guvern au discutat timp de aproape o oră dacă Fidesz se va alătura ECR. După întâlnire, Orbán a anunțat că întâlnirea a avut succes. Totuși, nu a mers atât de bine, pentru că Fidesz a lipsit de la anunțul politicianului italian de marți, când a raportat că 11 noi membri au fost adăugați ECR. Se pare că a fost decizia lui Meloni să nu angajeze Fidesz, deși aceștia voiau să se alăture. Însă, mai multe partide membre ale ECR (probabil din cauza prieteniei profunde pro-ruse a Fidesz) au luat o atitudine negativă în această problemă, inclusiv, de exemplu, Partidul Finlandez, Noua Alianță Flamandă Belgiană, Partidul Democrat Civic Ceh (ODS) și Democrații suedezi. Având în vedere acest lucru, Meloni ar fi putut decide să nu includă Fidesz în grupare”, mai scrie sursa citată.

Cu toate acestea, Fidesz a prezentat povestea publicului maghiar de parcă și-ar fi abandonat intenția deoarece AUR a fost inclusă în ECR.

„AUR, extremiștii anti-maghiari din România, a fost inclus în fracțiunea ECR. Nu se pune problema ca Fidesz să stea într-un grup cu un astfel de partid în Parlamentul European! Indiscutabil!”, a zis Máté Kocsis pe pagina sa de Facebook.

În programul de evaluare a alegerilor Transtelex, politologii și jurnaliștii publici invitați au subliniat că, contrar mesajului de campanie al UDMR, AUR nu este anti-maghiar. Politologul Tibor Toró a subliniat că AUR urmează o retorică radicală, populistă, care se bazează în special pe suveranitate și naționalism economic, nu pe anti-maghiarism.

”În campania AUR, partidul nu a prioritizat problema maghiarilor, ci subiecte precum anticorupția sau chiar protecția mediului, pe care a abordat-o din punct de vedere naționalist. Vorbitorii au subliniat, de asemenea, că AUR valorifică, de asemenea, frustrările cetățenilor față de partidele politice principale și, astfel, a reușit să mobilizeze alegătorii dezamăgiți de partidele tradiționale.”

Péter Cseke, jurnalist al Transtelex, a subliniat în cadrul analizei electorale că din cauza comasării alegerilor AUR a fost defavorizat, întrucât comasarea a favorizat partidele tradiționale, în special PSD (Partidul Social Democrat) și PNL (Partidul Național Liberal), care au o prezență puternică în administrația locală.

Jurnalistul a menționat că, din cauza coaliției dintre PSD și PNL, alegătorii au avut tendința de a se adresa partidelor mai mari în timpul alegerilor locale, ceea ce a redus sprijinul AUR.

”AUR nu este primul partid eurosceptic din România, dar în prezent este cel mai mare. Principala caracteristică a AUR este anti-mainstream, respinge cooperarea cu PSD, PNL, care reprezintă establishmentul politic românesc, dar și cu USR, care promovează valorile vest-europene, și cu UDMR, care este considerat un adversar etnic și naționalist. După explozia AUR la alegerile din 2020, George Simion a subliniat în repetate rânduri că Viktor Orbán a fost un model pentru el, iar ulterior a spus că el este de fapt românul Viktor Orbán. „Nu avem probleme cu ungurii, ci cu vechile partide ale sistemului românesc”, a declarat Simion într-un interviu, potrivit căruia oamenii nu ar trebui să fie mândri de liderii și politicienii români din ultimii treizeci de ani”, mai notează TransTelex.

Ca și concluzie, sursa citată spune că ”diferența dintre AUR și Fidesz în retorica lor pro-rusă (n.r. deși AUR nu este un partid pro-rus, ci pro român) este că, în timp ce la primul acesta este un fir complet secundar printre celelalte mesaje, Fidesz și-a construit practic campania pe pro-pace versus pro-război, în care a implicat și UDMR.

În final, aș vrea să adaug că ne dorim binele pentru fiecare cetățean român, indiferent de etnie. Am avut și multe voturi din partea etnicilor maghiari. Ca viitor președinte al României voi conlucra cu omologii din toată Europa, inclusiv din Budapesta, pentru apărarea unei Europe a națiunilor.

 

Abonare
Anunță-mă despre
guest
6 Comments
Cele mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments
Teodora B.
Teodora B.
23 days ago

Romania are nevoie de un presedinte ca George Simion care sa lupte pentru romani. Împreună o sa învingem sistemul corupt și dam jos trădătorii de Patrie și de neam! 🇹🇩

Sanel Petcu
Sanel Petcu
23 days ago

Este necesară unirea cu alte partide Europene pentru a combate corupția și ideile sataniste a Ursulei.

Vasile
Vasile
16 days ago

Forta Aur !Cine sintem noi ?AUR

Mitica Ungureanu
Mitica Ungureanu
13 days ago

ESTE O MARE REALIZARE AVAND O PYNTE DE LANSARE IN EUROPA,FELICITARI DOMNULE VIITOR PRESEDINTE A TARII ROMANESTI !

Florea Catalin
Florea Catalin
4 days ago

George Simion președinte România 🇷🇴
Unica soluție 🇷🇴🙏🇷🇴

Laura Lazar
Laura Lazar
3 days ago

Trebuie neapărat să distrugem PSD PNL UDMR USR după atâția ani, românii sunt extrem de nemulțumiți ,au fost și exista familii dezbinate din cauza acestor capitaliști corupției dictatori care au secătuit Romania și chiar au omorât oameni la propriu, suntem sclavi defavorizati și o adunare că în Franța, românii ar arunca in aer întregul Sistem

Type at least 1 character to search
6
0
M-ar interesa părerea ta, te rog să comentezi.x
()
x