Incertitudine în sectorul agricol

Preşedintele Asociaţiei Fermierilor din România a subliniat că sectorul a fost perturbat serios de explozia preţurilor la îngrăşăminte, cauzată de criza europeană a energiei, toate aceste costuri reflectându-se asupra întregului lanţ alimentar şi, într-un final, şi în coşul zilnic al consumatorului, care decontează deja numeroase scumpiri ale alimentelor, analizând anul agricol 2021/2022. 

Dacă nu se va ţine cont de mediul extrem de volatil, în condiţiile în care agricultura autohtonă depinde în perioada următoare de cerere şi ofertă, de mediu politic şi logistică, dar şi de vreme, agricultura va sta sub semnul hazardului”, a susținut preşedintele Asociaţiei Fermierilor din România 

În dezbaterile din Parlament privind bugetul de stat pe anul 2023, Sorin Moise, secretar de stat în MADR, afirma pe 12 decembrie că sunt incluse 300 de milioane de lei în bugetul Ministerului Agriculturii pe anul viitor pentru despăgubirea fermierilor afectaţi de secetă la culturile de primăvară. De altfel, primul amendament depus şi aprobat în Comisiile de specialitate la proiectul de buget al MADR pe anul 2023 viza suplimentarea sumelor pentru acordarea de despăgubiri fermierilor afectaţi de seceta pedologică cu alte 500 de milioane de lei. Din păcate, acest amendament nu a trecut de parlamentarii din Comisiile reunite de Buget-Finanţe.

Fermierii nu sunt suficient de susținuți prin programe și strategii de către instituțiile aflate în subordinea ministerului Agriculturii. Fermierii nu sunt informați cu privire la programele existente și la beneficiile acestora. În cele mai multe cazuri, descurajați fiind de blocajele birocratice, de lipsa de informare și de incertitudinea în plan financiar, aceștia renunță în a-și valorifica terenurile agricole. În acest sens, asistăm la degradarea terenurilor, eroziunea solului și distrugerea stratului de sol fertil.

România s-a angajat prin implementarea Politicii Agricole Comune (PAC) că va avea un sector agroalimentar durabil, stabil, competitiv, rezolvând probleme existente, asigurând prețuri rezonabile pentru consumatori și identificând modalități optime de abordare a factorilor externi, precum schimbările climatice. Așadar: 

1.Care sunt principalele programe de susținere a fermierilor și agriculturii din România în anul 2023?

2. Ministerul agriculturii și dezvoltării rurale are în program lansarea altor programe de susținere a fermierilor din România?

Una dintre propunerile AUR, supusă atenţiei ministrului Agriculturii, a vizat înfiinţarea unei pieţe publice cu produse româneşti. 

Dacă noul PNS, pe care Ministerul Agriculturii îl va propune la sfârşit de lună ianuarie sau început de februarie, şi discuţia noastră de aici se va păstra la nivel de ceea ce am convenit, noi credem că, până în 2027, România poate să mănânce mâncare românească, fără să mai importe mâncare străină”, a susţinut Avram Fiţiu, specialist pe probleme de agricultură.

Distribuie articolul pe Social Media
Abonare
Anunță-mă despre
guest
0 Comments
Cele mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments
Type at least 1 character to search
0
M-ar interesa părerea ta, te rog să comentezi.x
()
x