Legea inițiată de Liderul AUR, George Simion, cu privire la înființarea Băncii pentru Dezvoltarea Agriculturii din România – Banca Agricolă S.A. a fost RESPINSĂ

Propunerea legislativă pentru înființarea Băncii pentru Dezvoltarea Agriculturii din România – Banca Agricolă S.A. inițiată de AUR a primit aviz negativ.

CES (Consiliul Economic și Social) motivează avizul negativ: 

Inființarea unei bănci de stat dedicate agriculturii reprezintă un efort nejustificat instituțional și financiar în sarcina statului român. Sectorul agricol beneficiază de condiții identice privind creditarea ca orice alt sector din economia națională pe piața bancară, iar înființarea unei instituții de credit dedicate nu se justifica în condițiile unei piețe libere funcționale”.

Această propunere legislativă are ca obiect de reglementare înființarea unei bănci de stat, care să susțină dezvoltarea sectorului agricol românesc.

Este cunoscut faptul că, acest domeniu, reprezintă un motor important al economiei naționale, fiind unul dintre principalii contribuabili la produsul intern brut (PIB) și în egală măsură, unul în care există potențial real de dezvoltare, datorită caracteristicilor geografice ale României și a calității solului, precum și a resurselor de apă de care dispune țara noastră, dar care nu sunt exploatate corespunzător pentru a susține dezvoltarea sectorului agricol național.

Agricultura României nu este una săracă, ci prost gestionată, insuficient ajutată de stat. Din cele aproximativ 14 milioane de hectare de teren agricol, sub un milion de hectare beneficiază de sisteme de irigații, ceea ce ne face în mod evident vulnerabili în fața secetei și a încălzirii globale, fenomene care își arată din ce în ce mai frecvent efectele.

De reținut este și faptul că, prin înființarea unei bănci de dezvoltare cu specific agricol, nu va apărea un așa zis competitor al fondurilor comunitare nerambursabile, ci se va crea un instrument de sprijin oferit fermierului român de către stat, prin produse financiare accesibile agricultorilor.

 Din perspectiva produselor financiare, unul dintre multele avantaje pe care le va genera apariția unei astfel de bănci, va fi reprezentat, spre exemplu, de durata scurtă de contractare a împrumuturilor agricole, prin comparație cu perioada necesară de timp pe care o implică primirea unor finanțări din fonduri nerambursabile.

 Pentru a contribui efectiv la dezvoltarea sectorului agricol național, banca va fi o instituție de credit deținută 100% de statul român, cu rol de instituție de dezvoltare care va deservi agricultorilor români și altor entități aparținând sectorului public și privat din România, în scopul susținerii finanțării de proiecte care să contribuie la dezvoltarea economică și socială a țării și la creșterea competitivității, inovării și creșterii economice, în sectorul agricol.

Din punct de vedere al impactului socio-economic, prezenta propunere legislativă va avea ca efect creșterea investițiilor în sectorul agricol, impactul social fiind unul pozitiv, generat de creșterea numărului locurilor de muncă în mediul rural, predispus a fi afectat de sărăcie. Impactul economic va fi unul pozitiv, prin prisma creșterii gradului de investiții ce vor fi realizate în agricultura națională și a reducerii timpului de așteptare pentru acordarea fondurilor, aspecte care vor genera venituri mai mari la bugetul de stat.

Pentru a evita falimentul sectorului agricol național, pentru a ne asigura că fermierii români pot beneficia de fondurile necesare și pentru a proteja categoria de agricultori care cuprinde micii fermieri precum și exploatațiile agricole individuale și familiale, considerăm că strategia națională de dezvoltare a agriculturii poate fi construită și în jurul produselor financiare specifice domeniului bancar și în special a împrumutului agricol.

Distribuie articolul pe Social Media
Abonare
Anunță-mă despre
guest
0 Comments
Cele mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments
Type at least 1 character to search
0
M-ar interesa părerea ta, te rog să comentezi.x
()
x