OMV continuă sfidarea statului român

OMV, cea mai mare companie industrială listată din Austria, deţine 51,01% din acţiunile OMV Petrom, iar statul român, prin Ministerul Energiei, 20,64%.

Imediat după anunţul publicat de grupul OMV, Ministerul Finanţelor a transmis, printr-un comunicat, că transpunerea Regulamentului  european în legislaţia naţională vizează tot sectorul energetic, respectiv, toate companiile care activează în domeniu. 

Potrivit autorităţilor române, în urma acestei măsuri ar urma să fie încasaţi într-un fond special 3,9 miliarde de lei. Contribuţia de solidaritate este de 60% pentru ceea ce depăşeşte cu mai mult de 20% media profiturilor pe ultimii patru ani, respectiv 2018, 2019, 2020 şi 2021. 

Ministrul Energiei, Virgil Popescu, nu a semnat această ordonanță de urgență, delegând această atribuție unui secretar de stat, la fel și ministrul finanțelor publice, numai Nicolae Ciucă a semnat-o la întoarcerea din vizita oficială din Coreea. 


Dan Tanasă, deputat AUR i-a adresat următoarele întrebări Prim-ministrului: 

1.„De ce nu ați fost informat de către Cancelaria Primului Ministru că această ordonanță are greșeli care favorizează cea mai mare companie din domeniul energiei din România?”

2. „Este adevărat că vă așteptați ca situația aceasta să fie rezolvată prin modificări în Parlament?” 

3.„De ce la fiecare act emis de acest minister al energiei acceptați să fie modificat, fără repercusiuni asupra celor care greșesc?”

Ca de fiecare dată când Ministerul Energiei a dat o ordonanță de urgență pe acest domeniu, ea a fost imediat modificată întrucât conținea erori, dar și lipsuri, așa cum a fost și de data aceasta. 

Întrebarea este: Cine va plăti această taxă de solidaritate în România (doar Romgazul)?      

Taxa de solidaritate are ca principal obiectiv protejarea categoriilor vulnerabile de populaţie împotriva efectelor creşterii preţurilor la energie şi finanţarea investiţiilor în proiecte energetice strategice, deci este adevărat că nu aveți bani la bugetul de stat să plătiți plafonările și compensările facturilor românilor? Grupul OMV a anunțat că va plăti taxa de solidaritate impusă de Uniunea Europeană în Austria, însă în România compania OMV Petrom anticipează că nu îndeplinește condițiile pentru a se încadra la plata acestei taxe.

În acest context, Prim-ministrul a fost întrebat dacă are în vedere răscumpărarea de la OMV, prin diminuarea procentului de 51,01%  a acțiunilor OMV Petrom, în favoarea statului român, ca să nu mai vorbim de faptul că naționalizarea tuturor acțiunilor chiar ar aduce independența energetică a României! 

Câte umilințe mai trebuie să îndure poporul român din partea austriecilor care își îndestulează bugetul lor folosind resursele României?

Abonare
Anunță-mă despre
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Type at least 1 character to search
0
M-ar interesa părerea ta, te rog să comentezi.x
()
x