Raport Președinte AUR 13 – 19 februarie

În vizită la românii din Germania

La sfârșitul săptămânii trecute am efectuat o vizită în Germania, unde m-am întâlnit cu românii noștri din Nürnberg. M-am bucurat să văd că și la peste 1500 de km de casă, ei nu și-au pierdut identitatea și sunt cu inima alături de România.

Le-am transmis că țara are nevoie de fiecare dintre noi pentru a se ridica din genunchi și a redeveni mare și prosperă. De asemenea, i-am îndemnat să aibă încredere în ei și în România, pentru că Dumnezeu este alături de noi.

Românii din diaspora reprezintă o prioritate pentru noi, cei de la AUR, și vom lupta în continuare pentru a crea condiții optime ca românii să revină acasă.

Deschidem proces colectiv împotriva OMV Petrom

În 2019, Înalta Curte de Casație și Justiție a decis definitiv să impună Guvernului să respecte prevederile ordonanței. Însă în vara anului trecut, Guvernul a adoptat o hotărâre de aprobare a vânzării de către stat, prin Ministerul Energiei, a unui pachet de acțiuni OMV Petrom către foștii salariați ai companiei. Hotărârea prevede doar că va fi vândută o cotă de numai 1% din valoarea capitalului OMV Petrom la data vânzării, până cel târziu la finalul anului 2023.

În aceste condiții, împreună cu colegii din AUR am solicitat înființarea unei comisii de anchetă privind activitatea OMV, invitând în același timp toți salariații Petrom care au dreptul să achiziționeze acțiuni ale societății să inițiem împreună un proces colectiv pentru a impune statului respectarea ordonanței inițiale.

Toți salariații Petrom, dar și foștii angajați să vină la cabinetele parlamentarilor AUR pentru a fi împreună inițiatorii acestui demers!

Câinii latră, caravana trece

Noi mergem înainte cu proiectul spitalului mobil, așa cum am promis. Am fost din nou la firma românească din Baia Mare, unde am primit asigurările necesare că până în luna mai vom avea camioanele comandate.

Costurile echipamentelor medicale vor fi suportate de mine și de colegii din AUR. Eu am dat startul și am donat 15.000 de euro strânși la nuntă. Mai departe, o să avem nevoie și de ajutorul fiecăruia dintre voi, de medici și asistente medicale, șoferi și voluntari cu care vom străbatele satele României.

Cei care vor să ni se alăture o pot face înregistrându-se aici: www.caravanamedicala.ro

Cerem de urgență autorităților să ia atitudine față de planurile Ucrainei legate de Canalul Bâstroe

În contextul în care există suspiciuni despre executarea de către partea ucraineană a lucrărilor de dragare operaționale la Canalul Bâstroe, și anume adâncirea ilegală a acestuia pentru navigație, alături de colegii din AUR am solicitat Ministerului Afacerilor Externe să ia atitudine fermă faţă de planurile Ucrainei în acest sens.

Chiar în momentul în care trimit acest e-mail sunt în drum spre granița cu Ucraina. Nu este posibil ca o țară aflată în război, o țară care este susținută și de România și de majoritatea țărilor din Uniunea Europeană și NATO, să își pună în practică, mai ales în săptămânile și lunile acestea, un plan care vine să distrugă mediul înconjurător, să distrugă Delta Dunării și să prejudicieze grav interesele României.

Nu avem nimic împotriva sprijinului umanitar pe care trebuie să îl acordăm Ucrainei, dar trebuie să ne urmărim și interesul național. Iar în acest moment stoparea oricărui plan de construcție a canalului Bâstroe reprezintă o prioritate.

Lupta cu subvenția acordată partidelor politice de la bugetul de stat continuă

Săptămâna trecută, împreună cu colegii din AUR am lansat un nou proiect de lege pentru modificarea legislației privind finanțarea activității partidelor politice și a campaniilor electorale.

În condițiile de criză economică prin care trece întreaga societate românească este nevoie de o reașezare a acestor cheltuieli. Este clar că subvenția trebuie să scadă, transparența să crească, iar partidele politice să nu mai arunce în neștire cu bani către presă, propagandă, sedii, mașini, secretare sau deplasări.

Lupta e grea, niciun politician nu vrea să aibă portofelul mai subțire. De aceea e nevoie de sprijinul vostru, al cetățenilor! Doar împreună putem reuși!

AUR propune reducerea numărului de parlamentari

Împreună cu colegii din AUR am depus un proiect de lege pentru reducerea în mod considerabil a numărului de parlamentari, prin modificarea cotei de reprezentare. Potrivit inițiativei noastre, un deputat ar urma să fie ales cu 90.000 de voturi, iar un senator cu 210.000, în condițiile în care în prezent cota este de 73.000 voturi pentru un deputat și 168.000 voturi pentru un senator.

Legea pe care o propunem are în vedere și numărul de mandate de parlamentar pentru românii din afara granițelor țării, acolo unde avem peste 6 milione de cetățeni. În momentul de față, există doar patru mandate de deputat și două de senator alocate comunităților de români din diaspora, număr care trebuie mărit, deoarece reprezentarea lor în Parlament este insuficientă.

Ținând seama de importanța inițiativei legislative și de așteptările electoratului, precum și de timpul scurt necesar pentru ca legea să fie aplicată în 2024, am solicitat adoptarea proiectului în procedură de urgență.

Aviz FAVORABIL pentru propunerea legislativă AUR privind anularea amenzilor din pandemie

Săptămâna trecută, Comisia pentru egalitate de șanse din Camera Deputaților a acordat aviz favorabil proiectului de lege depus de parlamentarii AUR care are ca scop anularea amenzilor contravenţionale aplicate în pandemie şi neachitate până la data intrării în vigoare a propunerii legislative, precum şi restituirea sumelor de bani deja achitate.

Pe lângă faptul că amenzile respective au fost aplicate în baza unui act normativ neconstituțional, ele au fost și foarte disproporționate prin raportare la gravitatea faptelor sancționate și a pericolului social presupus a fi creat. În plus, cuantumul lor variază nepermis de mult, o altă anomalie, iar românii care le-au contestat nu au beneficiat nici de drepturile lor procesuale în instanță.

Ce îi afectează mai mult pe români, vaccinarea sau dezinformarea?

Printr-o interpelare parlamentară, colega mea Raisa Enachi i-a solicitat prim-ministrului Nicolae Ciucă o serie de clarificări publice referitoare la campania de informare privind vaccinarea în timpul pandemiei.

Raportul Comitetului Național de Coordonare a Activităților privind vaccinarea menționează că „toate acțiunile au fost implementate fără un buget alocat”, însă datele publice dovedesc clar că peste 50 de milioane de euro au fost alocate de stat în acest sens.

Noi, cei de la AUR, vom promova întotdeauna transparența și onestitatea față de cetățeni, precum și obligația statului de a asigura imparțialitatea oricărei campanii de informare a cetățenilor.

Vrem transparență privind siguranța populației în caz de cutremur

Evenimentele din ultimele zile, atât din Turcia, cât mai ales cutremurul din România, ne ridică serioase semne de întrebare cu privire la cât de bine este pregătită România în cazul unui eventual seism de o magnitudine mai ridicată.

În acest context, acum două săptămâni i-am adresat o interpelare premierului Ciucă pentru a informa public care este situația reală din România. Am cerut pentru verificare și analiză politicile publice și strategiile naționale pe care statul român le are în desfășurare cu privire la apărarea și protejarea populației în eventualitatea unui cutremur, numărul total de clădiri încadrate la clasa I de risc seismic, dar și perioada în care se va realiza o nouă expertiză a clădirilor.

Așa cum am susținut întotdeauna, sunt de părere că prevenția rămâne cea mai corectă și la îndemână soluție. Putem reduce consecințele grave ale unui posibil cutremur doar pregătindu-ne și nu așteptând dezastrul, ca mai apoi să acționăm.

AUR, singurul partid parlamentar care reprezintă interesele comunităților istorice de români din afara granițelor

Săptămâna trecută, alături de colegii senatori am fost gazda unor delegații ale românilor din Serbia și aromânilor din Albania, în frunte cu Ilia Bombaj și doi fruntași ai românilor din Valea Timocului: părintele Ovidiu Ursu, protopop de Bor și Gorneana, secretar al Vicariatului Ortodox Român al Timocului, și Zavișa Jurj, președinte al Asociației culturale „Ariadnae filum”.

În urma discuțiilor purtate cu aceștia, suntem hotărâți să folosim pârghiile parlamentare de care dispunem pentru a rezolva nevoia acută de școli și biserici în limba maternă din Timoc, datoria statului albanez de a restitui României Casa Iorga de la Saranda, dar și a împiedica ca românii din Bor să fie strămutați din cauza acțiunilor companiei chineze care exploatează complexul minier din regiune.

Chiar dacă guvernele din ultimii 30 de ani au uitat de românii care nu trăiesc în prezent în interiorul granițelor țării, noi avem datoria morală și istorică față de ei să acționăm.

Sâmbătă și duminică voi ajunge în Italia, unde mă voi întâlni cu toți românii din regiunile Puglia și Calabria. Pe 25 februarie, de la ora 16:00, ne vedem cu toții la Hotel Concordia – via Vittoria, 12, 88900 Crotone, respectiv pe 26 februarie, ora 14:00, voi fi la Corato, Puglia – New Palace Sempione Ricevimenti, Via Ruvo, 101/B, 70033 Corato BA.

Abonare
Anunță-mă despre
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Type at least 1 character to search
0
M-ar interesa părerea ta, te rog să comentezi.x
()
x