Raport Președinte AUR 27 – 02 aprilie

Minciunile din pandemie încep să iasă la iveală

Încă de anul trecut, împreună cu colegii din AUR am înființat Comisia parlamentară de anchetă privind achizițiile din perioada pandemiei pentru a face lumină în cazul scurgerii de bani publici către buzunarele unora care se cred mai presus de binele românilor.

Încet, prin eforturile și insistențele noastre, încep să iasă la iveală minciunile sistemului putred care a speculat financiar și politic o criză de sănătate reală. Săptămâna trecută, ministrul Sănătății Alexandru Rafila a venit la ședința Comisiei pentru a da socoteală cu privire la achiziționarea a sute de milioane de doze de vacccin pentru care ne-am împrumutat.

Alături de europarlamentarul Cristian Terheș, vom participa la un summit internațional în perioada 2-4 mai, care va avea loc la Bruxelles. Cei care doresc să ni se alăture îmi pot scrie pe pagina de Facebook sau WhatsApp.

Vrem să se facă dreptate, iar toți cei care au gestionat haotic situația și care au mințit pentru a-și ascunde incompetența și interesele murdare, trebuie să dea socoteală în fața românilor și a legii.

Sistemul nu vrea tăierea pensiilor speciale

Încă de la intrarea AUR în Parlament am abordat tema pensiilor speciale prin numeroase demersuri legislative. Măsura propusă de noi prin care nicio pensie să nu depășească salariul președintelui era constituțională și nu discrimina pe nimeni. Nu este nici normal, nici moral ca pensiile unora să fie de zeci de ori mai mari decât pensiile altora, în contextul în care pensia medie nu poate acoperi nici măcar coșul minim necesar pentru un trai decent.

Totuși, partidele sistemului s-au făcut că plouă și au votat săptămâna trecută proiectul de lege L4/2023 prin care pensiile speciale nu sunt nici eliminate, nici reduse drastic, așa cum noi, cei de la AUR, am propus în repetate rânduri. Măsurile din inițiativa lor sunt doar praf în ochii românilor. Vor doar să tragă de timp până vom pierde miliarde de euro din PNRR.

Când AUR va fi la guvernare, pensiile nesimțite vor fi eliminate!

De ce ne-am abținut la propunerea legislativă privind stabilirea unui prag pentru abuzul în serviciu

Stabilirea unui prag pentru abuzul în serviciu este cerută de decizia CCR nr.392/2017, ca o condiţie de existenţă a infracţiunii de abuz în serviciu, însă nici CCR și nici Comisia de la Veneția nu fac referire la valoarea economică sau financiară concretă a unui astfel de prag.

Totuși, Ministerul Justiției a susținut un prag valoric de 9000 de lei, astfel că, în semn de protest față de obiceiurile din „era Dragnea” care persistă și azi în peisajul insalubru al politicii românești, am decis să ne abținem de la vot la L1/2023 care vizează modificarea mai multor articole din Codul Penal, printre care și articolul privind abuzul în serviciu.

Propunerea legislativă intrase pe ordinea de zi, însă, într-un moment de neatenție, majoritatea membrilor comisiei au solicitat introducerea unui amendament prin care pragul să fie majorat de la 9000 la 250.000 de lei.

Dacă s-a putut lua în calcul valoarea de 9000 de lei, înseamnă că s-ar putea și ca pragul să fie 9 lei sau 90 de bani. Respectăm Curtea Constituțională a României, ca garant al respectării Legii fundamentale a statului, dar nu putem susține hoțiile celor pe care, în 2024, vrem să-i trimitem acasă.

AUR, alături de persoanele cu nevoi speciale

Împreună cu colegii din AUR am propus o inițiativă legislativă care vizează modificarea cuantumului indemnizației de care beneficiază persoanele cu handicap, pentru a crește standardul de viață al acestora și a garanta accesul la coșul minim de consum pentru un trai decent.

Astfel, noi propunem o majorare corespunzătoare a prestațiilor acordate persoanelor cu dizabilități aplicate indemnizației lunare pentru persoanele cu handicap și bugetului personal complementar lunar, precum și celor acordate familiilor sau reprezentanților legali ai copiilor cu handicap, pentru a preîntâmpina efectele excluziunii sociale, sărăciei și izolării.

Săptămâna trecută, proiectul nostru a primit aviz favorabil în Comisia pentru drepturile omului din Senat. AUR va continua să lupte pentru ca sutele de mii de români cu încadrare în grad de handicap să aibă parte de un trai decent.

În momente de criză trebuie să fim patrioți, nu vânzători!

Contextul economic și geopolitic actual, caracterizat de creșterea inflației, criză energetică și volatilitate a prețurilor, ne obligă ca stat să asigurăm protejarea intereselor naționale în activitatea economică.

În prezent, statul deține participații în 30 de companii din sectorul energiei, iar riscul pierderii independenței energetice în situația înstrăinării acestor participații va avea un efect negativ și irecuperabil pentru țara noastră.

În acest context, alături de parlamentarii AUR am înaintat o propunere legislativă privind interzicerea înstrăinării participațiilor statului pe o perioadă de 2 ani. De asemenea, propunem repunerea în lege a sintagmei „participații ale statului”, care vor cuprinde atât acțiunile și părțile sociale, cât și activele, activele funcționale sau cu caracter social, ca bunuri sau ansambluri de bunuri din patrimoniul unei societăți care desfășoară activități comerciale.

Basarabia încotro?

Cu ocazia împlinirii a 105 ani de la unirea Basarabiei cu România, Centrul Român de Studii și Strategii, Institutul de Studii Politice Conservatoare „Mihai Eminescu” și Asociația „Răsăritul Românesc” au organizat simpozionul „Basarabia încotro?”, la care au participat membri ai Parlamentului României, profesori, studenți și jurnaliști.

Discuțiile s-au axat pe soarta românilor basarabeni, în special în contextul agresiunii ruse de la granițe, și soluțiile concrete prin care cele două maluri de Prut pot fi reunificate. Deși istoria ne-a separat, niciodată nu a reușit să ne despartă. Am rămas uniți în gânduri, în simțiri, iar astăzi depinde doar de noi să fim uniți și sub un singur steag.

Cerem SRI devoalarea politicienilor care au legături cu serviciile străine

În contextul în care serviciile secrete din România au atribuții pe linie de contrainformații, adică trebuie să documenteze orice legături ilegale dintre demnitari și politicieni români și puteri străine, împreună cu parlamentarii AUR am cerut din nou să știm dacă există printre personajele politice relevante sau printre persoanele publice importante din România colaboratori ai unor servicii străine sau agenți de influență ai altor state. De asemenea, am solicitat verificarea tuturor formațiunilor politice și devoalarea oricăror legături ilicite cu state sau entități străine.

Noi, cei de la AUR, ne-am oferit să deschidem lista și am solicitat autorităților acuzațiilor lansate în mass-media în ultimele zile precum că suntem oamenii rușilor.

Tuturor celor care ne-au atacat în ultima perioadă și au răspândit minciuni fără nerușinare le este frică că am crescut prea mult în sondaje. Totuși, noi le transmitem următorul mesaj: AUR este o forță, iar numărătoarea inversă a început pentru voi!

Caravana medicală AUR face bine România

Proiectul Caravanei medicale AUR prinde contur, iar promisiunea pe care am făcut-o în campania electorală devine realitate chiar în aceste zile. Pe această cale, reiterăm apelul nostru către organizațiile non-guvernamentale cu activitate în domeniul serviciilor medicale pentru a coopera și a oferi împreună servicii medicale de bază românilor fără posibilități financiare sau spitale în proximitate.

Pentru a veni în întâmpinarea nevoilor românilor vom pune la dispoziție spații mobile echipate cu echipamente și dispozitive medicale, unde să fie asigurate servicii medicale gratuite de stomatologie, oftalmologie, medicină de familie, ecografie, analize de sânge.

Organizațiile non-guvernamentale interesate ne pot scrie la adresa de email caravanamedicala@partidulaur.ro, unde vor specifica: datele de contact ale organizației, experiența anterioară a organizației sau a membrilor, lista personalului propriu sau voluntar, tipurile de servicii medicale care pot fi oferite, lista cu echipamentele și dizpozitivele care pot fi puse la dispoziția proiectului, angajamentul cu privire la capacitatea de a asigura aprovizionarea cu toate materialele consumabile necesare activităților medicale, precum și asigurarea tuturor procedurilor și serviciilor specifice.

Vino și tu alături de noi și oferă celor mai puțin norocoși parte din timpul și experiența ta!

Românii trebuie să știe cine benficiază cu adevărat de resursele țării

România ar putea avea una din cele mai sigure poziții în ceea ce privește alimentarea pieței interne cu petrol și gaze naturale, situându-se printre țările europene cu cea mai mică rată a importurilor. Tot ce trebuie este ca exploatările să fie făcute cu seriozitate, respectând legislația și procedurile în domeniu, astfel încât toate operațiunile necesare să se desfășoare în condiții optime.

În acest context, acum o lună colegul meu Antonio Andrusceac a formulat o întrebare pe cale parlamentară către Virgil Popescu, solicitându-i să ne lămurească public care sunt zăcămintele onshore de petrol și gaze de mare adâncime (deep) care se exploatează în țara noastră, cine sunt beneficiarii acesto exploatări și cum verifică autoritățile dacă metoda de exploatare declarată de este în concordanță cu autorizările emise.

Am reiterat întrebarea către ministrul Falimentului Energiei, „austriacul” Virgil Popescu, care ar trebui să respecte termenul regulamentar de răspuns la întrebările și interpelările parlamentare și să nu trateze cu indiferență problemele țării.

În preajma zilei românilor de pretutindeni, împreună cu colegii din AUR vom organiza o conferință la Roma la care sunt așteptați atât românii din Italia, cât și cei din alte colțuri ale lumii. Evenimentul va avea loc duminică, 28 mai, la Roma, unde vă aștept în număr cât mai mare.

Cei care doresc să participe îmi pot scrie pe pagina mea de Facebook sau WhatsApp.

Abonare
Anunță-mă despre
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Type at least 1 character to search
0
M-ar interesa părerea ta, te rog să comentezi.x
()
x