10 greșeli pe care să nu le faceți când înființați un partid politic
Sper ca România de mâine să fie mai bună. Acest lucru se poate întâmpla doar prin schimbarea clasei politice. Am creat de la zero un partid politic nou și îmi doresc ca parteneri, formațiuni curate. Cum dintre toate partidele noi, AUR a ajuns cel mai departe și văzând că majoritatea proiectelor politice eșuează într-un timp relativ rapid, îmi permit să ofer câteva sfaturi.
- NU luați lângă voi, la nivel de conducere, oameni conflictuali, orgolioși peste măsură și obsedați de propria imagine sau propășire materială. Nu vor face decât să provoace conflicte și să vă încetinească sau să vă blocheze creșterea. În cazul AUR, una din modalitățile prin care am putut avansa este prin oamenii care merg regulat la biserică, care în marea majoritate nu sunt certăreți și sunt învățați să facă ascultare și să aibă un duh de pace.
- Foarte mulți din cei care se implică într-o mișcare socială își doresc funcții. La noi, probabil și la alte popoare este un adevărat sindrom al PREȘEDINȚILOR. Doar pentru a fi președinți județeni, câțiva foști colegi au plecat la formațiuni de buzunar, care niciodată nu vor lua mai mult de 1% la orice scrutin. NU le acordați funcții până nu confirmă chiar dacă sunteți tentați să o faceți ca o măsură de mobilizare a activului de partid. În vara aceasta am semnat peste o mie de numiri de președinți ai organizațiilor locale. Am făcut asta conștient, majoritatea dintre ei apucând să confirme prin fapte, dar am avut reacții adverse la câțiva: coordonatorii județeni nu mai puteau vorbi cu ei, nu se mai implicau în acțiuni pentru că ei erau deja…președinți.
- NU dați bani la presă. Vor mușca oricum mâna care îi hrănește. Într-un sondaj la care am avut acces, doar 1 din 5 români mai are încredere în ce vede la televizor. Vedeți și cazul alegerilor din 2009, cu victoria lui Băsescu, care avea toate trusturile mari împotrivă. Pregătiți-vă să aveți un psihic tare și un stomac și mai tare când veți vedea știri inventate despre voi, create special pentru a vă șantaja ca să îi plătiți. Construiți-vă, mai bine, propriile canale de comunicare!
- NU faceți multe promisiuni electorale pentru a nu fi obligați să le încălcați. Mai puține dar pe care să le puteți respecta când va fi cazul!
- NU lăsați la latitudinea filialelor județene opțiunea de a refuza membri sau de a se ocupa de procesul de înrolare în partid. Am pierdut mii de oameni care puteau fi buni membri de partid, pentru că la nivel local, cei care ne reprezentau ori țineau filiala închisă, ori nu puteau să îi înscrie pe cei nou-veniți. Pentru a rezolva această problemă, am creat recent CARDUL AUR, pe care îl poate solicita oricine, membru sau simpatizant, fără intervenția celor din județe. Mii de carduri într-un județ, dacă posesorii aleg să se implice activ ca membru, înseamnă că acei posesori pot să își aleagă și o conducere județeană și se pot lupta cu partidele vechi de la egal la egal. Altfel, vă veți trezi cu filiale care vor o falsă democrație, cerând alegeri dar având doar câteva zeci de membri.
- NU vă faceți sedii dacă ele nu sunt sustenabile din punct de vedere al bazei de membri. Un sediu nu are ca și cheltuieli doar chiria propriu zisă: presupune minim o persoană care să fie acolo, presupune întreținere, apă, cafea, consumabile și fără minim o mie de euro nu scăpați. Ori asta presupune ca la început să dați peste oamenii de la punctul 7.
- Evitați baronii! NU vă bazați din punct de vedere al bazei materiale pe doi-trei oameni pentru că aceștia vor avea pretenții ulterioare, iar asta vă va afecta categoric decizia în momentul în care sunteți în posturi de conducere. Soluția corectă este lărgirea bazei de membri-cotizanți. Noi am ajuns la performanța de a scădea cotizația la 100 de lei pe an (8,3 lei pe lună) de la 50 de lei pe lună în primii doi ani și sperăm să ajungem anul viitor (2023) la un număr de 100 000 de posesori de carduri AUR. Banii strânși astfel ne permit să funcționăm la nivel central la un nivel optim.
- Nu interziceți sau îngreunați înscrierea de oameni care au mai făcut politică. Există aproape două milioane de oameni care au făcut parte din alte partide și care nu mai activează acolo. Dacă porniți de la ideea că vreți oameni fără experiență politică, trebuie să știți că unii dintre ei, neavând o experiență anterioară, nu se vor regăsi și vor abandona o implicare activă după câteva zile sau câteva săptămâni. De asemenea, fără a avea oameni cu o experiență administrativă, primul vostru act de guvernare (locală sau națională) riscă să fie un eșec major ca în cazul celor de la USR.
- Totuși dacă depășește numărul de patru partide pe la care a trecut un om, amânați cât mai mult doritorul de a ocupa funcții de conducere sau de a candida și nu faceți vreo numire decât după o perioadă bună de timp (măcar șase luni). Majoritatea care au venit ca traseiști în AUR sunt deja trecuți la alte partide, schimbând formațiunea politică mai des decât jucătorii de fotbal echipele: fie nu au găsit calea spre îmbogățire rapidă, fie au un temperament conflictual – nepotrivit pentru a face echipe.
- Instaurați de la început relații instituționale, chiar dacă sunteți puțini. Veți ajunge, dacă sunteți credibili, să ocupați locuri în instituții publice. Dăunezi, m-am trezit la ușa biroului de la parlament cu un coordonator județean, care venise să rezolv eu o problemă pe care o avea cu responsabilul de un municipiu care invoca relația cu mine și discuții pe care nu le-am purtat și pe care nu le voi purta. Nu e în atribuțiile președintelui să facă treaba secretarului general, a filialelor și a celorlalte structuri. Fiecare trebuie să aibă corespondenți, iar președintele trebuie să știe ce dorește baza partidului, dar să nu intervină peste ierarhie dacă nu sunt încălcări grave.
Sper ca sfaturile mele să fie utile temerarilor care pornesc pe drumul greoi al creării unei formațiuni politice de la zero. Provocările sunt mult mai multe, de la hățișul birocratic până la blocada mediatică a sistemului, sper să găsesc timp să revin aici și cu alte articole. Totuși, dacă realizați că nu veți reuși, dacă aveți gânduri bune pentru Țară și sunteți capabili să înțelegeți că nu mai e nevoie să călcați în greblele de care s-au împiedicat alții, vă aștept cu drag în Alianța pentru Unirea Românilor.
Distribuie articolul pe Social Media