Comoara românească din Saranda, de la Marea Ionică. Ce se mai întâmplă cu terenul și casa dăruite lui Nicolae Iorga de Regele Zogu al Albaniei | VIDEO
Dacă vă întrebați cum e la mare, în Albania, la Saranda, și ce obiective turistice sunt acolo, trebuie să citiți și aceste rânduri.
Pentru mulți români, Saranda din Albania este noua Greciei. Pe unde mergi auzi vorbindu-se limba română, pe unde te uiți vezi mașini înmatriculate în România.
Nu mulți știu însă, și toți trebuie să afle, de la mine, de la voi, de la noi, că în Saranda, la Marea Ionică, pe țărmul golfului Corfu, există un dar imens pe care marele Nicolae Iorga l-a făcut României. Din păcate, aceste este neglijat de statul român…
Încă neglijat…
Este vorba despre casa și terenul pe care Regele Zogu I al Albaniei l-a donat istoricului român Nicolae Iorga, drept recunoştinţă pentru redactarea primei Istorii a Albaniei, realizată de academicianul român şi publicată în 1919.
Nicolae Iorga a cedat acel teren statului român în 1934. Cu o condiţie: aceea de a se construi acolo o clădire care să servească drept Institut de studii şi cercetări arheologice.
În cadrul concesiunii a fost fondat în 1937 un astfel de Institut Român, care a funcţionat între 1937–1940, apoi din nou între 1942–1944. Clădirea Institutului Român din Saranda a fost proiectată de arhitectul român Petre Antonescu.
Ce face statul român în cazul casei lui Nicolae Iorga din Saranda?
Odată cu instaurarea regimului comunist în Albania, clădirea Institutului Român din Saranda și terenul pe care acesta era construit, proprietate a statului român, au fost naţionalizate. După căderea regimului comunist din Albania, terenul și clădirea au fost vândute în 1992 unei persoane private.
Și, ce face statul român pentru a le recupera? Pe hârtie multe, în realitate…spre nimic.
Ministerul Afacerilor Externe a comunicat anterior că:
„Subiectul privind situaţia Casei Iorga figurează constant şi prioritar pe agenda de discuţii bilaterale, fiind subliniat, cu fiecare ocazie, interesul statului român pentru clarificarea statutului acestui imobil cât mai curând posibil. În paralel cu demersurile pe cale administrativă şi jurisdicţională, problematica recuperării imobilului a fost ridicată de partea română în cadrul mai multor întrevederi bilaterale, inclusiv la cel mai înalt nivel, cu solicitarea de a fi puse în aplicare deciziile instanţelor albaneze. La nivelul dialogului politic bilateral s-au dat asigurări, în mai multe rânduri, că situaţia acestui imobil va fi rezolvată în conformitate cu deciziile justiţiei albaneze. Aceste declaraţii au rămas fără efecte concrete până în prezent, principala problemă invocată fiind despăgubirea cuvenită cumpărătorului care a achiziţionat imobilul în 1992. Demersurile la nivel politic vor continua la toate nivelurile până la soluţionarea dosarului”.
Până când AUR va face pași concreți, până când România va avea din nou deschidere la Marea Ionică, vă prezint și acest material video de acolo, din fața casei lui Nicolae Iorga din Saranda, Albania.
Distribuie articolul pe Social Media