
Continuă șirul dezinformărilor la adresa românilor care își apără democrația: Marea Britanie îi consideră pe românii care protestează teroriști?
Ambasada Marii Britanii a emis recent o avertizare de terorism pentru România, un demers care stârnește multiple semne de întrebare. O astfel de declarație, venită într-un moment în care societatea românească este deja tensionată de anularea alegerilor prezidențiale și de protestele legitime care urmează să aibă loc, pare cel puțin inoportună.
Deși avertizarea nu menționează explicit protestele anunțate de AUR sau alte manifestații recente, momentul ales și tonul general al mesajului pot avea un impact destabilizator atât asupra economiei, cât și asupra coeziunii sociale din țara noastră.
Ca să mă fac înțeles încă de la bun început: România este una dintre cele mai sigure țări din Europa. Atacurile teroriste au fost inexistente în țara noastră, iar poporul român a demonstrat întotdeauna o deschidere și o toleranță care ne-au făcut să fim un model de coeziune socială în Uniunea Europeană. Spre deosebire de alte state europene, aici nu am avut tragedii care să zguduie comunități întregi.
În contrast, Marea Britanie se confruntă cu o realitate alarmantă. În ultimii ani, atacurile teroriste au devenit o constantă. În orașe precum Londra, Birmingham și Manchester, frica a devenit o parte din viața de zi cu zi a cetățenilor britanici. Și nu doar terorismul este o problemă, ci și prăbușirea coeziunii sociale, cauzată de o imigrație necontrolată și de eșecul autorităților de a gestiona criza. Cei care au vizitat de curând Marea Britanie, sau care trăiesc acolo, știu foarte bine despre ce vorbesc.
Chiar de curând, o decizie a Parlamentului britanic condus de Keith Starmer de a bloca formarea unei comisii de anchetă privind violurile în masă comise de grupuri de imigranți – caz intens mediatizat după reacția lui Elon Musk pe platforma X – a fost percepută drept o palmă dată tuturor victimelor care au fost reduse la tăcere în ultimii ani. Așa că mă întreb: cum poate o țară care își ascunde propriile eșecuri să emita avertizări care riscă să afecteze reputația unei țări sigure precum România?
Avertizarea Ambasadei Marii Britanii nu poate fi privită ca o acțiune izolată sau ca o greșeală a vreunui funcționar public. Este parte a unui șir mai lung de gesturi și declarații care demonstrază că România este tratată, uneori, ca un satelit al intereselor marilor puteri europene. Ne amintim cu toții cum politicienii și birocrații europeni au susținut amânarea alegerilor prezidențiale din România – o masură scandaloasă care a sfidat democrația și voința poporului român. Sau cum Emmanuel Macron și-a declarat susținerea pentru Lasconi în turul doi al alegerilor prezidențiale, numindu-l indirect pe candidatul suveranist drept ”anti-european”.
Românii sunt oameni mândri, care și-au câștigat libertatea prin sacrificii. Nu vom permite ca imaginea țării noastre să fie știrbită de declarații și avertizări fără niciun pic de fundament. Dacă autoritățile britanice doresc să emită avertismente, ar fi mai bine să se concentreze pe problemele grave din propria țară – de la atacurile teroriste care fac victime nevinovate până la scandalurile privind violurile sistematice ascunse sub preș de autorități.
Pe 12 ianuarie, în București, românii vor ieși în stradă nu pentru a provoca haos, ci pentru a-și apăra dreptul la vot, libertatea și demnitatea. Ne dorim o țară suverană, în care nimeni, nici de la Bruxelles, nici de la Londra, să nu ne dicteze viitorul.
Se pot spune multe despre țara noastră, și pe bună masură, dar nu vom permite ca România să fie etichetată drept ”nesigură”, mai ales de țări precum Marea Britanie, unde cetățenii britanici sunt băgați în închisoare doar pentru că își exprima o părere online sau unde violurile imigranților sunt ținute sub preș de către niște politicieni complet depășiți de situația pe care tot ei au creat-o.
Distribuie articolul pe Social Media